Ceny Anděl: Úspěch slaví Miro Žbirka i moldavský zpěvák!

hudební ceny

Autor: ČTK

3. února 2023 21:50

Výsledky prvního kola hlasování České hudební akademie (ČHA) v cenách Anděl napovídají úspěch zpěváka s moldavskými kořeny Calina a Miroslava Žbirky.

Ze vzniklého shortlistu sedmi interpretů v každé kategorii vzejdou nominace po druhém kole hlasování v polovině února. Po něm budou pro každou kategorii oznámeny tři nominace, ze kterých akademici následně vyberou vítěze. Letošní 32. ročník cen České hudební akademie se uskuteční 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Večerem v přímém přenosu České televize provede herec Kryštof Bartoš.

Rapper Calin zaujal albem Popstar a singlem Hannah Montana, za které by mohl být nominovaný v kategoriích Skladba, Sólový interpret, Objev a v žánrové kategorii Rap. Žbirka má šanci získat nominace za své posmrtně vydané album Posledné veci a singl Nejsi sám v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Třikrát v seznamech přednominací figurují jména 7krát3, Lazer Viking a skupiny Dunaj, Lake Malawi a Vypsaná Fixa.

I letos zůstali organizátoři cen Anděl u tříkolového systému hlasování. Prvního kola hlasování se zúčastnilo 421 akademiků, nejvíce za celou historii cen Anděl. V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako loni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Jedinou kategorií, o jejímž laureátovi akademici rozhodli už v prvním kole, je Síň slávy.

V loňském roce hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Zpěvák Vladimír Mišík, který před třemi roky získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus.

Témata: Ceny Anděl Miro Žbirka