Je rozhodnuto: Eurovize na Ukrajině nebude! Kdo ji příští rok uspořádá?

Kalush Orchestra

Autor: ČTK

8. října 2022 12:28

Severoanglické město Liverpool bude v květnu 2023 hostit hudební soutěž Eurovize, informovala dnes stanice BBC. Británie převzala organizaci 67. ročníku písňového klání namísto Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Soutěž obvykle pořádá země vítěze předchozího ročníku. Tím byla letos ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania, zástupci Británie skončili na druhém místě. Evropská vysílací unie (EBU), jejíž členské země Eurovizi pořádají, ale v létě uvedla, že z bezpečnostních důvodů se příští ročník uskuteční v Británii.

Zájem o pořádání hudební soutěže poté projevilo 20 měst, včetně Londýna nebo Manchesteru. Liverpool v dnešním losování, které živě přenášela BBC, zvítězil nad skotským Glasgow, a stal se hostitelským městem.

Semifinále se uskuteční 9. a 11. května a finále 13. května. Soutěž, která se bude konat již po 67., sledují desítky milionů diváků v Evropě, ale i v Izraeli, Austrálii a dalších zemích.

Skupina Kalush Orchestra uvedla, že je s výběrem spokojena. "Hrát na stejném místě, kde začínali Beatles, bude okamžik, na který nikdy nezapomeneme!" uvedla kapela. "I když jsme smutní, že se příští rok soutěž nemůže konat v naší vlasti, víme, že obyvatelé Liverpoolu budou vřelými hostiteli a organizátoři budou moci v tomto městě dodat Eurovizi 2023 skutečnou ukrajinskou příchuť," stálo v prohlášení.

Témata: Eurovize