Česká filharmonie zahrála Hvězdné války a zakončila sezonu

Česká filharmonie

Autor: ČTK, stars24.cz

23. června 2022 9:43

Svou 126. sezonu dnes tradičním koncertem pod širým nebem na Hradčanském náměstí v Praze završila Česká filharmonie (ČF). Pod taktovkou britského dirigenta Wayna Marshalla zahrál soubor filmové, muzikálové a jazzové skladby. Zazněly například hudební díla Leonarda Bernsteina, George Gershwina či melodie z Hvězdných válek.

Laureátem Ceny Jiřího Bělohlávka se stal tenorista Petr Nekoranec, který tak vystoupí na příštím Open Air koncertu ČF. Loňský vítěz, houslista Jan Mráček, se dnes představil v Cikánských melodiích Pabla de Sarasate. Koncert na zaplněném náměstí v centru metropole vyslechly stovky diváků.

Koncert otevřela předehra z muzikálové operety Candide, která je adaptací Voltairova díla, od skladatele Leonarda Bernsteina. Následovala orchestrální skladba Američan v Paříži od Bernsteinova vzoru George Gershwina. Americký skladatel ji napsal roku 1928 a inspiroval se svým pobytem ve francouzské metropoli.

První český orchestr dále představil skladbu Johna Williamse Across the Stars, která je známá z filmů Star Wars, Kubánskou předehru od Gershwina, jejímž předobrazem byla skladatelova dovolená v Havaně, či tři taneční epizody z Bernsteinova muzikálu Ve městě.

Zazněla rovněž skladba Danzón č. 2, kterou zkomponoval jeden z nejznámějších mexických skladatelů současnosti Artur Márquez, a Cikánské melodie. V nich se sólového partu chopil koncertní mistr ČF, člen Lobkowicz Tria a loňský vítěz Ceny Jiřího Bělohlávka, houslista Jan Mráček, který posluchačům zahrál na housle z roku 1758.

Součástí koncertu bylo i předání Ceny Jiřího Bělohlávka, který filharmonii vedl v letech 2012 až 2017. Čtvrtým laureátem ceny pro umělce do třiceti let se stal tenorista Petr Nekoranec. Ocenění mu dnes předala manželka zesnulého šéfdirigenta orchestru Anna Fejérová. O tom, kdo cenu získá, rozhodovala porota, v níž zasedli mimo jiné ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, koncertní mistr PKF — Prague Philharmonia Jan Fišer či koncertní mistr ČF Jiří Vodička. V roce 2019 získala ocenění hornistka Kateřina Javůrková, v roce 2020 dirigent a violoncellista Robert Kružík a loni houslista Mráček.

Témata: česká filharmonie