Rock for People, Metronome Prague, Colours of Ostrava. Co letos přinesou české festivaly?

Koncert, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

15. června 2022 21:32

Žánrový mix britské kapely Skindred sklidil aplaus tisíců lidí na festivalu Rock for People, který dnes na šesti pódiích začal na letišti v Hradci Králové. Sedmou scénu určenou pro největší hvězdy festivalu otevřou pořadatelé ve čtvrtek. Program začal také na scéně Petra Svobody, kterou pojmenovali po věrném návštěvníkovi festivalu, který v letošním roce zemřel. Fanoušci stále přijíždějí, pořadatelé očekávají přes 30.000 lidí.

Festival po poledni zahájila kytarová čtveřice The Complication. Hvězdami dnešního programu bude pětice Idles, kterou označil deník The Guardian jako "nejlepší britskou punkovou kapelu", nebo skotští Biffy Clyro, kteří se v roce 2017 představili v Praze jako předkapela Guns N'Roses. V dalších dnech vedle amerických skupin Green Day a Fall Out Boy na hradeckém letišti zahrají Weezer, Enter Shikari nebo Sum 41. Pořadatelé sázejí především na zahraniční kapely. Tuzemské umělce na akci zastoupí mimo jiné Bert & Friends, Deaf Heart, Ivan Mládek a Banjo Band nebo John Wolfhooker. Na hlavní scéně vystoupí poslední den festivalu 18. června jako jediná česká kapela Vypsaná fixa. Její koncert bude speciální, protože tradiční účastník Rock for People bude hrát písně na přání diváků.

Součástí Rock for People bude i doprovodný program na podporu válkou zasažené Ukrajiny.

Z prodeje již zmizely čtyřdenní vstupenky a jedinou možností, jak se festivalu zúčastnit, je nyní zakoupení posledních jednodenních. Podle organizátorů festivalu je letošní 26. ročník zlomový, rozpočet festivalu poprvé překročil 100 milionů korun. "Většinu vstupenek si lidé koupili za staré ceny, které byly nastavovány v roce 2020. Ty jsou konfrontovány s realitou dnešních dnů, kdy produkční náklady rostou strmě nahoru a oproti roku 2020 jsou až o 40 procent vyšší. Z toho žádná ekonomická pohoda nevyplývá. Musíme se velmi snažit, abychom to celé zvládli," uvedl v rozhovoru pro deník Právo ředitel festivalu Michal Thomes.

Festival se na bývalém vojenském letišti koná od roku 2007, kam ho z kapacitních důvodů přestěhovali z Českého Brodu. V Hradci Králové ho v minulých letech navštěvovalo přes 20.000 příznivců převážně rockové hudby. Loni se v Hradci Králové v srpnu uskutečnil festival Rock for People Hope, který byl náhradou za Rock for People zrušený kvůli covidovým restrikcím. Předchozí dva roky omezení kvůli protipandemickým opatřením festivaly většinou finančně zvládly díky dotacím i skutečnosti, že si mnoho lidí nechalo loňské a předloňské vstupenky na letošní rok

Metronome Prague na Výstavišti nabídne pět desítek hudebníků na osmi scénách

Hudební festival Metronome Prague na Výstavišti nabídne od 23. do 25. června pět desítek umělců na osmi scénách. Jedna ze scén bude přístupná zdarma. Festival podpoří 22. června v Křižíkově pavilonu samostatným charitativním koncertem válčící Ukrajinu. Samotnou třídenní akci zahájí o den později ukrajinská kapela Go_A, hned první den zahraje australský muzikant a zpěvák Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds. Pátý ročník Metronome Prague představí i řadu tuzemských projektů a nehudební program. Novináře o tom dnes informoval spoluorganizátor festivalu David Gaydečka.

Hlavní hvězdou druhého dne festivalu bude Beck Hansen, který vystupuje pod svým křestním jménem. Vedle něj zahraje britské indiepopové duo Oh Wonder a další. Přímo ze slavného studia Abbey Road s novým albem dorazí britská kapela Sunnbrella, jejímž frontmanem je syn zesnulého Miroslava Žbirky David. Zahraničním tahákem závěrečného dne se stane britská skupina Underworld. Domácí scénu zastoupí například Lenka Dusilová s projektem Řeka Ansámbl, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Čechomor, Alice s Danem Bártou nebo Mig 21 se symfonickým orchestrem.

"Chystáme na Křižíkově fontáně 25. června koncert společně s Orchestrem Národního divadla, jeho pěveckým sborem a dvěma členkami Baletu Národního divadla. Budeme hrát hodinový program našich písní, na kterém už asi čtvrt roku pracujeme. Většinu aranží udělal náš klávesák Matěj Benko," řekl ČTK zpěvák kapely Mig 21 Jiří Macháček.

V nehudebním programu festivalu návštěvníky mimo jiné čekají tři filmové projekce. Tvůrci i skupina Čechomor oslaví 20 let snímku Rok ďábla, nedávno zesnulého Žbirku připomene dokument Meky a tuzemskou premiéru si na Moon Stage odbude dokument Nikdy nezapomenu na Tibet/Dalajlámův nevyřčený příběh. Divadelní složku festivalu zastoupí aktuální technologický projekt Brejlando.

Festival v ulicích, doprovodný program Colours of Ostrava, se stěhuje Poruby

Multižánrový Festival v ulicích, který je doprovodným programem Colours of Ostrava, se stěhuje z centra Ostravy do městské části Poruba. Letošní program nabídne například kapely ze Španělska a Austrálie. Zájemci dále uvidí třeba akrobaty, obří loutky či kreativní lunapark. Akce se uskuteční od 24. do 26. června. Novinářům to dnes za organizátory řekla Petra Hradilová.

Festival se uskuteční v prostoru Hlavní třídy a v některých přilehlých dvorech. "Naskytla se nám příležitost objevit pro festival nová a příhodnější místa. Poruba nám nabízí zcela nové příležitosti. Věřím, že letošní festival bude díky atmosféře. kterou má Hlavní třída, zcela výjimečný," řekla Hradilová.

Festival zahájí na hlavní hudební scéně v prostoru Alšova náměstí ostravská kapela Nedivoč. V dalších dnech se na pódiu vystřídají převážně zahraniční kapely. Pět jich dorazí ze španělských Kanárských ostrovů, jedna z Austrálie. Půjde o kytarové duo Opal Ocean, které se v roce 2019 představilo na zatím posledním ročníku festivalu Colours of Ostrava.

Celkem se v Porubě představí umělci z 11 zemí světa. "Přijedou hudebníci, akrobaté, pouliční performeři z celého světa - z Argentiny, Konga, Filipín, Japonska a Kanady," uvedla Hradilová. Dodala, že součástí festivalu bude festival s vínem, čaji či dýmkami. "Vstup na festival je pro všechny zájemce zdarma," doplnila s tím, že program zájemci najdou na webu festivalu.

Témata: Rock for People Colours of Ostrava festival Metronome Koncert