Eurovize: Vítěz dostal hlasy neprávem? Pořadatel anuloval hlasy, Rumunsko se bouří!

Kalush Orchestra

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 15:30

Rumunská televize se ohradila proti rozhodnutí organizátora mezinárodní písňové soutěže Eurovize, který anuloval hlasy rumunské poroty kvůli údajným nesrovnalostem a přidělil je ukrajinské hudební skupině Kalush Orchestra. Ta o víkendu finále letošního ročníku klání Eurovize vyhrála.

"Překvapilo nás, že výsledek hlasování rumunské poroty nebyl započítán," oznámila rumunská televize TVR v neděli v prohlášení. Uvedla rovněž, že od pořadatele soutěže z Evropské vysílací unie (EBU) nedostala vysvětlení tohoto kroku.

Rumunská porota dala maximální počet bodů (12) soutěžícímu z Moldavska, ale EBU rozhodla její hlasování anulovat a přidělila všech 12 bodů Ukrajině. To u některých Rumunů vzbudilo podezření, že anulování bylo záměrné, aby vyhrála Ukrajina, uvedla EFE.

Rumunská televize si rovněž stěžuje, že rumunské moderátorce večera byl odepřen vstup do hlavního vysílání Eurovize, aby mohla ohlásit rumunské hlasování. EBU to vysvětlila technickými důvody. Na sociálních sítích koluje video, na němž udivená Eda Marcusová po vyslechnutí výsledku hlasování udiveně říká: "Cože? Tomu nevěřím, tomu nevěřím."

EBU v noci ze soboty na neděli v prohlášení uvedla, že zaznamenala určité nesrovnalosti v hlasování šesti zemí ve druhém semifinále a finále. Nesdělila ale, o které země šlo. Podle serveru Romania-Insider šlo kromě Rumunska o Ázerbájdžán, Gruzii, Polsko, San Marino a Černou Horu.

Témata: Eurovize