Vítězem Eurovize se stala Ukrajina! Česko ve finále propadlo!

Kalush Orchestra

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. května 2022 1:15

Nejpopulárnější pěveckou soutěž světa Eurovision Song Contest, v Česku známou jako Eurovize, vyhrála Ukrajina. Tamní zástupce, skupina Kalush Orchestra, získala největší počet bodů od diváků, což ji zajistilo první místo v letošním ročníku soutěže.

Po hlasování odborných porot byla na prvním místě Velká Británie následována Švédskem a Španělskem. Česká republika se nacházela na 19. místě. Výsledky ale následně ovlivnily hlasy diváků, které pořadí změnily.

Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která získala nejvíce bodů nejen od českých diváků, ale i od diváků napříč všemi soutěžními zeměmi. Na druhém místě skončila Velká Británie následována Španělskem.

Česko skončilo na 22. místě a oproti umístění po hlasování odborných porot se propadlo. Od diváků totiž získalo jedno z nejmenších bodových ohodnocení vůbec, a sice pouhých pět bodů.

Vzhledem k probíhající válce zatím není jasné, jestli se naplní tradice soutěže, kdy se výherce automaticky stává pořadatelskou zemí pro příští ročník. Ukrajina se však může radovat hned z druhého vítězství krátce po sobě. V roce 2016 vyhrála zpěvačka Jamala. 

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků, všechny tři přenosy včetně dvou semifinálových pak souhrnně sleduje až 600 milionů lidí.

Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže. Mezi další slavné výherce soutěže patří například Céline Dion nebo Ruslana.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá. V minulosti se soutěže zúčastnil i Karel Gott.

Témata: Eurovize Ukrajina