Český slavík 2021: Vše, co potřebujete vědět!

Český slavík 2017

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. září 2021 19:40

Vyhlášení výsledků obnovené hudební ankety Český slavík 21 se uskuteční 19. listopadu v Hudebním divadle Karlín v Praze. Anketa se vrací na hudební scénu po čtyřleté pauze s novou strukturou hlasování, jejímž autorem je prezident Českého slavíka 21 matematik a podnikatel Karel Janeček.

Veřejnost bude hlasovat pomocí hlasovacího systému D21, oznámili novinářům pořadatelé. Zároveň spustili hlasování, které bude trvat až do půlnoci 5. listopadu, a to na platformě Decision 21. Lidé mohou hlasovat také na stránkách hlasovani.ceskyslavik.cz.

V minulém hlasování za první místo dávali tři body, za druhé dva a za třetí jeden bod. "Principem hlasování D21 je, že každý volič má více hlasů. Konkrétně v Českém slavíku 21 může hlasující zvolit až pět interpretů, kterým chce dát svůj hlas. Pro sjednocení společnosti je v systému D21 důležité, že volič může vyjádřit své preference stejnou silou. To je důležité zejména v politice, kde kandidát, který rozděluje společnost, nedostane ty druhé a třetí hlasy. Šanci tak mají vyhrát sjednocující kandidáti, kteří dostanou hlasy i od toho, kdo volí někoho jiného," řekl ČTK Janeček, který je od roku 2013 autorem tohoto způsobu hlasování.

"Já jsem se rozhodl Českého slavíka obnovit, abych pomohl české hudební scéně, která utrpěla přehnanými až neracionálními restrikcemi, kvůli kterým trpěly nejen naše děti, ale i mnozí umělci a hudebníci," uvedl Janeček. "A další věc je, že už před třemi lety mi přišlo jako velká škoda, aby největší celonárodní anketa, jejíž název vymyslel už před šedesáti lety Ladislav Smoljak, zkrachovala kvůli špatnému hlasovacímu systému. Nic podobného by se přitom s hlasovacím systémem D21 nestalo," dodal.

Zájemci mohou v anketě Český slavík 21 hlasovat jako dřív v kategoriích Zpěvák, Zpěvačka, Skupina a nově v kategorii Hip hop & Rap. Od 6. listopadu navíc začne hlasování v kategorii Objev roku, které se bude konat až do poloviny přímého televizního přenosu na televizi Nova. Nově mohou hlasující v dané kategorii udělit hlas až pěti interpretům, nebo všech pět hlasů odevzdat jednomu svému oblíbenci. Následně se výsledky sečtou.Průvodci večerem budou Aleš Háma a Ondřej Sokol. "Na galavečeru vystoupí například kapela Kryštof nebo Ewa Farna, Marek Ztracený a Tomáš Klus. Anketa je neodmyslitelně spjata s Karlem Gottem, a tvůrci tak budou myslet i na jeho odkaz," řekl ředitel Českého slavíka 21 Jakub Horák.

"Když jsem se dozvěděla, že má začít moje milovaná soutěž, měla jsem rozpačité pocity. Mnozí máme Českého slavíka spojeného s Karlem a myslela jsem, že by měla začít nová soutěž. Ale pak jsem si řekla, že v dnešní době se lidem hudby nedostává. Díky této anketě se blýská na lepší časy kultury," sdělila dvacetinásobná vítězka ankety Lucie Bílá.

Nové budou i sošky pro vítěze ankety Český slavík 21, za jejichž podobou stojí Viktorie Beldová a Lilia Khousnoutdinova. Zhotovitelem cen je Granát, družstvo umělecké výroby Turnov. Vyhlašovatelem ankety je agentura Musica Bohemica, generálním partnerem ankety je Karel Janeček, který získal většinový podíl v pořádající agentuře. Post ředitele převzal po Jaroslavu Těšínském producent Jakub Horák. Těšínský, který pořádal 22 ročníků, bude nadále čestným ředitelem Slavíka.

Anketě Český slavík, kterou letos čeká 23. ročník, předcházelo 30 ročníků ankety Zlatý slavík. Naposledy se udílela 25. listopadu 2017 a je spjata zejména se zpěvákem Karlem Gottem, který získal 42 slavíků. Anketu v posledních letech jejího konání provázely různé kontroverze, například kolem údajné manipulace s hlasy. V roce 2016, při předposledním ročníku, vzbudilo pozornost druhé místo Tomáše Ortela i jeho skupiny Ortel. Kapela byla spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítali xenofobní texty namířené proti menšinám.

Témata: Český slavík