Kapela Bacily s bratry Neckářovými: Špatné zprávy pro fanoušky!

Reprezentační ples prezidenta ČR (1.2.2019): Vystoupil také Václav Neckář 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. srpna 2021 18:33

Kapela Bacily bratrů Jana a Václava Neckářových vzhledem ke koronavirové situaci neplánuje slavit 50. let své existence na scéně populární hudby. V současné době se chystají Bacily v Čechách i na Slovensku představit koncertní program, který je retrospektivou pěvecké kariéry Václava Neckáře.

V zaplněném diáři mají i několikrát přeložená vystoupení. O velkém výročním koncertu však neuvažují. V rozhovoru s ČTK to řekl spoluzakladatel skupiny Bacily Jan Neckář.

"Vzhledem ke koronavirové situaci jsme od toho upustili. Už jsme překládali loňské vánoční turné na letošek a nevíme, jestli vůbec bude. Takže jsme trochu skeptičtí a budeme slavit celý rok, ale v soukromí," uvedl kapelník a skladatel Jan Neckář.

Kapela Bacily podle jeho slov "vyhlásila válku virům". "Zatím je to fifty-fifty, protože jsme všichni naživu, ale netušili jsme, že to bude takový běh na dlouhou trať," prohlásil.

Bez zdravotních problémů je také jeho bratr Václav Neckář, kterého roku 2002 postihla mozková mrtvice a po rekonvalescenci se vrátil na scénu. "Bacily se narodily v srpnu 1971. Pamatuju si, že když jsem úplně poprvé stál na jevišti, říkal jsem si, že v roce 2000 už tady nebudu a teď je rok 2021 a my hrajeme dál, to je neuvěřitelné," sdělil k výročí kapely Václav Neckář.

Oficiální datum vzniku skupiny Bacily je 4. srpen 1971, kdy se uskutečnila generální zkouška programu Dr. Dam di Dam a jeho Bacily v pražském divadle Rokoko. "V ten den měl narozeniny náš první kapelník Radek Pobořil a v ten samý den se mi narodila i dcera, takže to byla velká oslava, při které jsme všichni skončili v bazénu a oslavu ukončil zákrok policie, tedy tehdejší Veřejné bezpečnosti," vzpomínal Jan Neckář.

Padesátiletá kariéra Bacilů byla narušena zákazy činnosti v dobách komunistického režimu. "Bylo to v dobách tažení proti máničkám v řadách hudebníků, kdy jsme se nesměli objevovat na televizní obrazovce a kvůli vlajícím vlasům kytaristy Oty Petřiny na nás chodily stížnosti. Dostali jsme třeba tříměsíční zákaz vystupování, paradoxně v době, kdy jsme se chystali na turné v Sovětském svazu. Nepustili nás tam, a pak nás ještě obviňovali, že jsme si schválně udělali problém, abychom tam nemuseli jet," vyprávěl Jan Neckář.

Bacily za desetiletí vydaly řadu úspěšných desek, mezi které patří Tomu, kdo nás má rád, Planetárium, Příběhy, písně a balady nebo Atlantida 99. Jejich sestavou prošli slavní muzikanti, z nichž byl nejznámější skladatel a kytarista Ota Petřina, mezi jehož největší autorské hity patří například Nautilus.Současné Bacily vedle bratrů Neckářových tvoří Peter Mahrik (kytara), Josef Kůstka (kytara, housle), Miloš Rábl (baskytara) a Jaroslav Petrásek (bicí).

Václav Neckář si zároveň letos připomíná 55 let od vydání svého prvního sólového alba s názvem Václav Neckář zpívá pro mladé. Obsahuje hity jako Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Lékořice, nebo Stín katedrál, které mají Bacily ve svém koncertním repertoáru dodnes.

Témata: Václav Neckář Jan Neckář