Rybičky 48, Xindl X nebo Pavel Callta. V Praze hrají kapely na podporu obcí zasažených tornádem!

Xindl X

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. července 2021 21:23

Na podporu moravských obcí zasažených tornádem se koná dnes večer na pražském Václavském náměstí benefiční koncert. Výtěžek z akce bude věnován na konto Nadace Via, která svou sbírku pro postižené tornádem spustila mezi prvními. Koncert by měl trvat hodinu a půl.

Koncert nazvaný Společně pro Moravu, který na místě sledují stovky lidí, zahájila ve 20:00 kapela Poetika. Bez nároku na honorář by měli vystoupit také kapely a interpreti Rybičky 48, Xindl X, Pavel Callta, Klára Vytisková, Slza, O5&Radeček, Juraj Hnilica a James Harries. Moderátoři Sandra Pogodová a Ondřej Lechnýř od začátku akce vysvětlovali, jak mohou lidé peníze darovat. Ti, kteří koncert sledují přes internet, vidí číslo sbírkového účtu či instrukce k zasílání dárcovských SMS přímo na obrazovce.

Hodonínskem a Břeclavskem prošlo 24. června podle meteorologů tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi 1200 domů. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že bouře v oblasti silně zasáhla na 1600 domácností. Ke zbourání je v oblasti určeno 185 domů s narušenou statikou. Některé budovy lidé strhli sami, o desítky demolic se starají hasiči.

Na postižené obce se již ve sbírkách vybrala více než miliarda korun. Na sbírkový účet Nadace Via do dnešního večera lidé přispěli asi 207 milionů. Nadace ihned po tornádu uvolnila 25 milionů korun na akutní pomoc obcím. Každé z pěti nejvíce zasažených obcí odeslala pět milionů korun. Přímá pomoc půjde i postiženým lidem.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Pavel Callta Xindl X