Otevření kultury? Chinaski slavili koncertem pro tisíce lidí!

Chinaski

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. května 2021 21:04

Skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a divadelní hosté dnes vystoupili na pilotním koncertu s názvem Šance pro kulturu na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření mohlo až 2500 diváků být v sektorech na sezení i na stání.

Koncert byl původně organizován jako protest proti "kriminalizaci kultury". Nakonec ho koná Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury ve spolupráci s ministerstvem kultury a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí oznámil, že od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 diváků. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí o týden později.

Dnešní akce není pořádána za účelem zisku, proto bylo vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady

Diváci museli buď dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností je písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19.

Témata: chinaski Skupina Chinaski