Revoluce ve skupině Jelen! Buben s parohy ale zůstává!

Skupina Jelen vyjela na první open air koncert pod širým nebem 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. dubna 2021 18:11

Skupina Jelen na novém albu Věci a sny vstupuje do další etapy své činnosti. S moderním zvukem a novým členem sestavy, bubeníkem Vítkem Polákem. Album, které předznamenal rádiový hit Jediný, co chci a videoklip Ještě jednu noc, kapela pokřtí 11. dubna naživo v rámci on-line koncertu z prostředí Loftu Bubny. Jako tradiční host vystoupí zpěvačka Kateřina Marie Tichá. V rozhovoru s ČTK to řekl zpěvák a kytarista Jindra Polák.

"Odjakživa jsme se vraceli ke kořenům populární hudby, country a folku. Předchozími nahrávkami jsme ty kořeny prozkoumali, co to šlo. A za ty čtyři roky od poslední řadové desky jsme se všichni, chtě nechtě, lidsky někam posunuli. Nastřádali jsme další zkušenosti a na novém materiálu se to muselo projevit," uvedl Polák.

Velkou novinkou je využití plné bicí soupravy na rozdíl od předchozího velkého bubnu ozdobeného parožím, který byl typickým poznávacím znamením kapely Jelen. "Fanoušci byli zděšení, když se dozvěděli o bicí soupravě, ale nemusí se bát, kopák s parohy bude součástí koncertů i nadále. Nechceme překopat celý repertoár," ujistil Polák. "Bicí jsme si pořídili, abychom novým písničkám nebránili v rozletu," dodal.

Název desky Věci a sny odkazuje na to, že lidský život se často skládá převážně z věcí, po kterých toužíme, a snů o tom, co bylo, bude, nebo mohlo být. "A často během honby za těmi věcmi, které chceme, odkládáme na neurčito plnění snů, které pro nás dřív byly tím nejdůležitějším. Chceme připomenout, jak je důležité pamatovat si, že správný čas na jejich plnění není za rok, za měsíc ani zítra. Sny si musíme plnit teď," prohlásil zpěvák.

Závěrečná píseň na desce Rozlučková je věnována nedávno zesnulému zpěvákovi Davidovi Stypkovi. "Vypráví o večírcích v hotelových pokojích, jamování v šatnách a hodinách společných debat, smutku a smíchu. Tedy o chvílích, které jsme s Davidem sdíleli a zažívali v době našeho společného turné k albu Vlčí srdce, kdy píseň vznikla," dodal Polák.

Na debutové album s názvem Světlo ve tmě z roku 2014 navázal Jelen o dva roky později deskou Vlčí srdce, za které získala cenu Anděl v kategorii Skupina roku. Předloni skupina Jelen natočila album písní zpěváka Michala Tučného a k nahrávce s názvem Půlnoční vlak přichystala sérii koncertů, kam s sebou vzala i Tučného dceru Michaelu.

Témata: Skupina Jelen