Dobrý už to nebude. David Stypka byl jen jeden, jeho písně byly zjevením

David Stypka Komentář 3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

11. ledna 2021 17:01

Jeho písně byly v rámci hlavního hudebního proudu naprostým zjevením, když se David Stypka před pár lety proslavil. Inteligentní a nápaditý pop se lišil od většiny skladeb, které můžete slyšet v rádiu. Česko přišlo o výjimečného hudebníka.

„Neboj, neboj, to bude dobrý,“ zpíval David Stypka (†41) v úvodní písni desky, která jej vystřelila mezi tuzemskou hudební elitu. Po neděli víme, že už to „dobrý“ nebude. Frýdecko-místecký patriot svedl statečný boj s vážnými zdravotními problémy, leč prohrál, když se přidružily další komplikace.

Pro českou hudbu a kulturu je to nesmírně smutná zpráva, protože sympatický zpěvák a muzikant měl rozhodně co říct. Stypku totiž zformoval nesporný talent, kterým byl obdařen, a především jeho životní cesta.

Nestvořily ho totiž nahrávací společnosti ani talentové soutěže, z nichž povětšinou vylézají rychlokvašky, které zazáří a rychle zhasnou. Čest výjimkám, jako je Aneta Langerová, kterou lze ve schopnosti lidem něco sdělit písní označit za ženský protipól zesnulého hudebníka.

Stypka se na výsluní podíval až po třicítce, o to větším zjevením byl. Hudební producenti, kritici i posluchači se ptali, kde se tak nadaný člověk do té doby schovával. Pracoval, třeba jako novinář nebo grafik. Především ale sbíral životní zkušenosti, které následně otiskl do svých výjimečných písňových textů. A naneštěstí také prorockých…

„Špatně skončím, nenajdu-li, života smysl aspoň v půli. Na mém pohřbu hudci duli, výběrem se neminuli,“ psal držitel Ceny Anděl v textu k písni Osudová. Když se zdálo, že v půli opravdu smysl života našel, protože se konečně mohl naplno věnovat muzice, ukázalo se, že mu Bůh vyměřil na této planetě méně času. 

Nejde se ubránit dojmu, že mohlo vzniknout ještě mnoho nádherných skladeb. Některé možná ještě spatří světlo světa, protože David Stypka & Bandjeez pracovali na nové desce. I kdyby se tak nestalo, musíme být rádi, že jsme se s jeho hudbou v posledních letech měli možnost seznámit.

Témata: komentář David Stypka úmrtí Hudba