Vycházejí nová alba Dagmar Voňkové, Radůzy a Kataríny Knechtové!

Katarína Knechtová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. listopadu 2020 18:12

V listopadu vycházejí nová hudební alba výrazných ženských interpretek Dagmar Voňkové (Archa), Radůzy (Kupředu plout) a Kataríny Knechtové (Svety). Nahrávka Voňkové nabízí dva roky starý koncert pro festival Struny podzimu konaný u příležitosti zpěvaččiných 70. narozenin.

Také Radůza vydává koncertní záznam, dílo napsala na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). Knechtová na svém albu spolupracovala se zahraničními producenty. ČTK o tom informovali mediální zástupci umělců.

V pražském Divadle Archa Voňková poprvé představila svoje písně v doprovodu piana, dechových nástrojů, kontrabasu, bicích a perkusí a lidových píšťal. Aranží se ujali muzikanti, jejichž vlastní hudební jazyk čerpá z jazzu i současného písničkářství a lidové hudby - Dorota Barová, Marcel Bárta, Beata Hlavenková, Petr Ostrouchov, Jiří Slavík a Oskar Török.

Voňková na albu přináší výběr od starších písní jako Chlapci na tom horním konci nebo Tobě až po nejnovější skladby z tři roky starého alba Hostina. Hostem koncertu byla zpěvačka Lenka Dusilová.

Dílo Radůzy zaznělo v roce 2018 na společném koncertním provedení písničkářky, její doprovodné kapely a SOČR pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery ve Foru Karlín v Praze. Netradiční hudební projekt zpracovává osud Anity Garibaldiové, která je v Latinské Americe a v Itálii populární hrdinkou. Celý příběh sleduje její pouť z rodné Brazílie do Itálie, kde se se svým mužem Giuseppem Garibaldim zapojila do boje za sjednocení Itálie.

"V příběhu této výjimečné ženy jsem se zaměřila na její vztah s Garibaldim, vyprávěný očima sotva dospělého mladíka, který ji platonicky miloval. Spíše než politickou situaci Itálie v polovině 19. století řeším vztah dvou lidí na pozadí historických událostí," uvedla Radůza.

Slovenská zpěvačka populární i v Česku Knechtová stejně jako její kolegyně považuje za svou prioritu návrat na koncertní pódia. Pauzu způsobenou opatřeními proti pandemii vyplňuje vydáním alba, jehož producenty jsou Randy Gnep a Christian Eigner. "Svety považuji za svoje nejkomplexnější album. Pracovala jsem na něm průběžně. Když byl čas, když byla chuť a volné nahrávací studio. A to jsou pro mě ideální podmínky. Hlavně z toho důvodu, že jsem se mohla k písničkám vracet, mít zdravý odstup, nechat některé věci uzrát, pracovat v klidu bez časového stresu, a hlavně k vlastní spokojenosti," řekla Knechtová, která je autorkou všech písní a poloviny textů. Na albu má i dva duety se zpěváky Adamem Ďuricou a Michalem Hrůzou.

Témata: Radůza Katarína Knechtová