Olympic do toho praštil! Vydává provokativní album!

Skupina Olympic

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. listopadu 2020 13:02

Nové album skupiny Olympic s názvem Kaťata, které provokuje obalem i texty o dívkách a ženách, zásadně obrátilo kapelu směrem k rockovému zvuku. Lídr kapely Petr Janda napsal sedmnáct písní, z nichž jeho spoluhráči vybrali jedenáct. Vesměs neprošly ty, které směřovaly k popu. Změnou oproti předchozí nahrávce Trilobit je aranžmá skladeb do metalu a rokenrolu. Janda to uvedl v rozhovoru s ČTK.

Deska Kaťata je první s hráčem na klávesové nástroje Pavlem Březinou, který nahradil Jiřího Valentu. "Bylo by hloupé vzít nového klávesáka a udělat stejnou desku jako tu předešlou," řekl Janda. "Já už jiný nebudu, jsem melodický skladatel, s tím se nedá nic dělat. Tvrdost můžu nahradit částečně v harmonii, ale hlavně v aranžmá a v nasazení," dodal.

S většinou textů souzní obal, na kterém je dámské pozadí v roztrhaných kalhotách. Speciálně na obal se tak nechala nafotit Lea Šteflíčková, česká modelka a vítězka soutěže krásy Česká Miss ze roku 2018. "Ten obal je opravdu netradiční, má to náboj a zaujme více než fotky kapely, která má v průměru mezi padesáti a sedmdesáti lety. A texty se myslím opravdu povedly, nemusel jsem je vracet tolikrát k přepracování jako jindy. Já hodně dbám na češtinu, nesnáším otočené přízvuky, to mně vadí, i když dnešní mladí si z něčeho takového většinou nic nedělají," konstatoval Janda.

Autory textů jsou hudebníci Ondřej Fencl a Michal Malátný a Lukáš Koranda, který se sám Jandovi nabídl, že by si rád zkusil napsat nějaký text pro Olympic. "Poslal mi text Pálím tvář a já žasnul, jak je to dobré, má dobrý slovník a přitom pracuje jako krmič krav," sdělil Janda.

Text Pádím dodal rocker Aleš Brichta. "Je to zásadní písnička v souvislosti s mým věkem. Chci ještě něco udělat, nechci ležet na krovkách, proto jsem za sedm let složil písně na pět desek," sdělil osmasedmdesátiletý Janda, který za svůj život napsal přibližně tisíc písní. "Už skládám další, mám připravenou instrumentálku, takové nové Stejskání," připomněl svoji úspěšnou skladbu z roku 1991.

Překvapením na závěr alba je vyprávěné blues Nemám páru, ve kterém Janda nabídl sugestivní témbr. Hlasovou formu prokazuje na celém albu. "Sice už dlouho nekouřím, ale o hlas moc nedbám. Možná je dobře, že si ho moc nevšímám, foniatr moje hlasivky ještě neviděl," podotkl.

Vzhledem k nouzovému stavu a vládním opatřením nemůže zatím Olympic nové písně představit na koncertech. "Domlouvali jsme se, že bychom desku rádi odehráli celou jak leží a běží. Ale předpokládám, že si do konce roku nevrzneme. Vidím to tak na březen, kdy bychom udělali i křest," dodal Janda.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici. Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku. Současnou sestavu Olympiku tvoří Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963 a baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Březina přibyl letos na jaře.

Témata: Skupina Olympic