Škwor v nové sestavě: První projekt hotov!

Kapela Škwor

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. října 2020 19:12

Rocková kapela Škwor natočila své jubilejní desáté album v nové sestavě. Původního kytaristu Leoše Holana na tomto postu nahradil Martin Volák. Nahrávka s názvem Tváře smutnejch hrdinů vznikala v novém studiu a navazuje na tři roky staré album Uzavřenej kruh oceněné Zlatou desku Supraphonu. Od něho se však částečně liší. V rozhovoru s ČTK to řekl baskytarista Tomáš Kmec.

"Když to řeknu jedním slovem, tak nové album je živější. Je to jak nahrávkou, tak použitým muzikantstvím a aranžemi," uvedl Kmec.

Poprvé ve více než dvacetileté historii Škwor vydává desku také na vinylu. "Každý z nás byl z návratu vinylových desek nadšený a fanoušci nás k tomu i trochu tlačili. Tak jsme si řekli, že teď už to musí vyjít," podotkl Kmec.

K autorské dvojici Tomáš Kmec (hudba) a Petr Hrdlička (texty) na novince přibyl také nový kytarista Volák, který dodal dvě skladby Noc nebo den a Zvedni hlavu. "Práce na téhle desce byla trochu jiná, chtěli jsme se po Uzavřeném kruhu po dvaceti letech posunout někam dál. Nahrávali jsme ve studiu, které jsme si postavili i jako zkušebnu. Písničky začaly vznikat už před třemi lety, na některých jsme dělali všichni tři společně, což je po dlouhé době u Škworu novinka," řekl Kmec.

Na albu plném řízné muziky jsou také tři balady Nejistá přítomnost, Čas všechno spálí a Doufej. Pomalejší a akustické skladby měly vždy u příznivců Škworu úspěch. "Lhal bych, že nevíme, že to po nás fanoušci chtějí. Naše historicky nejsilnější píseň je Síla starých vín, ale měkčí nebo akustické věci zařazujeme proto, že nás to baví. I na deskách našich oblíbených interpretů se nám líbí, když je tam změna. Líbí se mi hard core, ale všech 13 písniček na takové desce poslouchat nevydržím," konstatoval Kmec.

Po úspěších s písněmi kapely Tears for Fears (Sraž nás na kolena), zpěváka Cesara (Vizitka) nebo Out Of The Dark (Stíny a mráz) zpěváka Falka kapela Škwor už delší dobu nenatočila žádnou převzatou píseň. Kmec to v budoucnosti nevyloučil. "Nikdy neříkej nikdy. Jestli se objeví písnička, u které se shodneme, že by byla dobrá, tak se tomu nebráníme. Ale vždycky je to tak, že by ten cover měl být v něčem jiný, měl by být určitým posunem směrem s úctou k originálu. Rozhodně to nelze dělat jenom proto, že by to mohlo být úspěšné," uvedl.

Témata: skupina Škwor