Bára Basiková: Co jste o ní nevěděli?

Basiková, Bára

Autor: stars24.cz

16. února 2018 13:33

Zpěvačka Bára Basiková, která 17. února oslaví 55. narozeniny, je výraznou osobností české hudební scény. Zpívala v kapelách Precedens a Stromboli, vydala také několik sólových desek.

Podstatnou část kariéry Basikové tvoří i účinkování v muzikálech, které zahájila v roce 1994 jako Máří Magdaléna v rockové inscenaci Jesus Christ Superstar. Zatím poslední sólovou desku Belleville (2013) vydala po 12 letech od předchozí nahrávky.

Zájem o hudbu měla Basiková odmalička, jako dvanáctiletá se například objevila v televizním pořadu Zpívá celá rodina s písní Markétka od Marie Rottrové. Začátkem 80. let pracovala tato absolventka střední ekonomické školy tři roky jako hospodářka v Lidové škole umění. V roce 1982 začala vystupovat ve skupině Precedens, zpočátku jako sboristka. O čtyři roky později se už definitivně vydala na dráhu profesionální zpěvačky.

Z jejích "sólovek" jsou asi nejznámější desky Bára Basiková (1991) a o dva roky mladší Viktorie královská; kritika řadí k jejím vrcholům album latinsky zpívaných textů Gregoriana (1998). V roce 1992 získala Basiková ocenění Zpěvačka roku ve Výročních československých hudebních cenách (dnes ceny Anděl). Kromě legendárního "Ježíše" účinkovala Basiková také v muzikálech Rusalka, Johanka z Arku či Kleopatra. Objevila se i v baletním představení Lucrezia Borgia.

Zpěvačka je potřetí vdaná. Z prvního manželství má dospělá dvojčata Annu a Marii (1992), ze současného vztahu s Petrem Polákem pak syna Theodora (2009).

Témata: Bára Basiková