Na koncert Sheerana se schází 80 tisíc lidí! Kde parkovat a jak se dostat domů?

Ed Sheeran 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. července 2019 17:37

Do pražských Letňan, kde dnes večer vystoupí britský hudebník Ed Sheeran, již dorazily tisíce lidí. Podle pořadatelů přijde téměř 80.000 fanoušků. Zatím nejvíce lidí na letiště do Letňan dorazilo před třemi lety na koncert AC/DC, který sledovalo 60.000 lidí.

Sheeranův koncert byl rychle vyprodán, pořadatelé proto vzápětí přidali další vystoupení, které se na stejném místě uskuteční v pondělí. Akci provázejí bezpečnostní opatření a návštěvníci koncertu musí počítat s dopravními uzávěrami.

Vstupenky na dnešek se v rámci boje proti černému trhu prodávaly na jméno a návštěvníci musí mít u sebe občanský průkaz. Přesto lze cestou k areálu zahlédnout překupníky lístků. Organizátoři upozorňovali, aby si lidé nebrali s sebou žádné občerstvení, zavazadla větší než formát A5 nebo fotoaparáty a tablety.

Sheeran vystoupí od 21:00. Před ním by se v 18:45 měla představit švédská zpěvačka Zara Larssonová a o hodinu později britský kytarista James Bay. Areál byl otevřen v 15:00, lidé o hodinu později většinou ještě postávali před jeho branami a využívali možnost občerstvení. Některé z nich udivovaly ceny nabízeného zboží, například pivo stojí 70 korun.

Návštěvníci koncertu musí využít městskou hromadnou dopravu, v blízkosti areálu není možné zaparkovat. Po celý den jsou přemístěny zastávky autobusů v okolí stanice metra Letňany. Provoz metra je posílen a po skončení koncertu bude prodloužen do 01:00.

Policie uzavřela už brzy ráno okolní ulice. Znovu je zprůjezdní až po půlnoci. Vjezd je povolen jen vozidlům městské hromadné dopravy, záchranářům, zákazníkům kbelských provozoven a obyvatelům Prahy 18 a 19, kteří mají vjezdové karty. Okolní silnice zůstaly přístupné jen pěším. "V souvislosti s uzávěrami může docházet i k dílčím komplikacím v plynulosti silničního provozu na přilehlých komunikacích, kdy se takové situace budeme snažit řešit takzvaně operativně, podle konkrétního vývoje," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Na zajištění pořádku se podílejí příslušníci antikonfliktního týmu, dopravní a pořádkové policie, kriminalisté i městští strážníci. Zdravotní dozor uvnitř areálu a požární hlídky obstará soukromá služba. Pražští záchranáři mají své stanoviště před areálem. Už od rána je na místě záchranářský kamion Golem. Pořadatelé z bezpečnostních důvodů návštěvu koncertu nedoporučili těhotným ženám a dětem nízkého věku. Vozíčkářům je v areálu vyhrazen speciální sektor.

Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran, považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné hudební scény, přijel do Prahy v rámci svého evropského turné Divide 2019. Poprvé koncertoval v České republice v únoru 2015 v holešovické Tipsport Areně. Osmadvacetiletý hudebník má čtyři trofeje Grammy, pětkrát získal Brit Award a řadu dalších prestižních cen. V současné době patří jeho koncerty k nejprodávanějším na světě.

Témata: Ed Sheeran