Hollywoodská krize pokračuje! Studia přišla s novým návrhem!

USA

Autor: Libor Frýdl

23. srpna 2023 16:59

Filmová studia a streamovací platformy v Hollywoodu dnes publikovaly revidovaný návrh dohody pro scenáristy, snažící se tak ukončit jednu ze stávek, která zpomalila výrobu filmů a televizního obsahu a měla značný ekonomický dopad na stát Kalifornie.

Scenáristé zahájili stávku v květnu a v červenci se k nim připojili také herci. Jejich požadavky zahrnují vyšší platy, lepší pojištění a jasná pravidla pro použití umělé inteligence (AI) v tvorbě.

Svaz producentů AMPTP, který jedná za velká jména jako Walt Disney a Netflix, přepracoval svou nabídku, aby obsahovala nové detaily o důležitých tématech, jako je finanční ohodnocení, minimální zaměstnanost, licenční poplatky a omezení použití umělé inteligence v oblasti tvorby.

Návrh od svazu scenáristů WGA zahrnuje navýšení platů v rámci tříleté smlouvy o 13 procent a záruku, že obsah vytvořený umělou inteligencí nebude považován za "literární dílo". Streamovací platformy souhlasily s tím, že budou pravidelně poskytovat WGA důvěrné čtvrtletní zprávy o celkovém počtu zhlédnutých hodin pro každý streamovaný pořad.

Prezidentka AMPTP, Carol Lombardiniová, uvedla v prohlášení, že přichází s nabídkou, která reaguje na hlavní obavy scenáristů, a že jsou odhodláni stávku ukončit. Odpověď ze strany WGA na tuto nabídku zatím není známa.
 

Témata: Hollywood