Přepište dějiny? Na Jágra nejsou peníze, animáč o Naganu zůstává u ledu!

Jaromír Jágr. 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. března 2019 9:37

Vojtěch Dyk v roli Jaromíra Jágra, Jaromír Jágr v roli zhrzeného fanouška. Takové jsou představy tvůrců animovaného filmu o památném vítězství českých hokejistů na ZOH v Naganu. Nápady se ale krutě střetávají s realitou, nejsou totiž peníze.

Nestihli to loni, kdy od památného triumfu hokejistů na zimních olympijských hrách uplynulo 20 let, a nepovede se to ani letos. Řeč je o animovaném filmu Nagano – zrození hrdinů, jehož dokončení se opět minimálně o rok posouvá. Na vině je nedostatek peněz.

Původní datum premiéry bylo stanoveno na 22. února 2018, tou dobou ale nebyla kvůli nedostatku peněz na světě jediná scéna. O moc slavnější to není ani teď, tvůrci dokázali pokrýt jen asi třetinu rozpočtu, který přesahuje 60 milionů korun. Nijak zvlášť nepomohly ani populární crowdfundingové kampaně.

Producenti snímku neskrývají, že je to mrzí. „Pro mě Nagano není jen oslava hokeje, ale národní svátek, který by se měl hýčkat a stále připomínat dalším generacím,“ řekl nedávno serveru Aktuálně.cz režisér a producent filmu Pavel Sadílek. Kdy pozná film o vítězné partě kolem Jaromíra Jágra světlo světa, tak zůstává nejasné.

Jágra přitom chtějí tvůrci zlákat, aby jako jeden z mála přímých účastníků ve filmu promluvil. Neměl by ale ztvárnit sám sebe. „Rádi bychom mu nabídli miniroličku, a to zhrzeného fanouška, který si vylívá zlost na „68“ v průběhu Světového poháru v roce 1996 (Češi tehdy prohráli s Německem 1:7 – pozn.red.),“ líčí Sadílek a dodává: „Uvidíme, jak to celé dopadne.“

Dabing byl vůbec ožehavým tématem. „Dlouho jsme to řešili a nakonec jsme upřednostnili emoce a výrazy hlasů před prvoplánovou autentičností,“ vysvětluje režisér. Postavu samotného Jágra má namluvit Vojtěch Dyk, o scénář se pak postaral autor nedávného úspěšného seriálu Most! Petr Kolečko.

O budoucnosti projektu ale rozhodnou peníze. Dříve se o vše zajímalo jedno kanadské studio, po vzájemných neshodách ale na dohodu nedošlo. Tvůrci přesto věří, že bude film v příštím roce uveden do kin a zaznamená podobný úspěch jako nedávný dokument Nagano Tapes, který Čechům tento výjimečný hokejový úspěch hezky připomenul.

Témata: Nagano Jaromír Jágr Vojtěch Dyk filmy