Film Zelená kniha! Co potřebujete vědět o vítězi letošních Oscarů?

Fotografie z oscarového filmu Zelená kniha.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. února 2019 16:22

Letošnímu udílení cen Oscar nechyběla překvapení, o jedno se postaral snímek Zelená kniha, který nečekaně zvítězil v kategorii nejlepší film. Do tuzemských kin zavítá film v hlavní roli s „Aragornem“ Viggem Mortensem až v březnu. Proč má nálepku jižanské road movie?

Zelená kniha zaujme už hereckým obsazením. Dvou nejdůležitějších rolí se totiž ujali Viggo Mortensen a Mahershala Ali. Zatímco prvního jmenovaného má české publikum spojené s rolí Aragorna v Tolkienově sáze Pán prstenů, Afroameričan Ali zaujme jako držitel dvou Oscarů za pouhé tři roky.

Ali si totiž pro sošku došel už v roce 2017 za svou roli v dramatu Moonlight. Včera si celou ceremonii zopakoval, protože získal jednoho ze tří Oscarů pro Zelenou knihu. O posledního se postarali autoři scénáře Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie a Peter Farrelly, který film také režíroval.

Pokud pro vás ale ocenění od amerických filmových akademiků není dostatečným měřítkem, můžete se o kvalitách tohoto snímku již brzy přesvědčit sami. Zelená kniha se totiž na programu vybraných tuzemských kin objeví už příští měsíc. Od 7. března totiž poběží v síti distributora Aerofilms.

Zelená kniha je o setkání dvou protikladů. Někdejšího vyhazovače Tonyho Vallelongu (Mortensen), který nejde pro ránu daleko, si najme jako řidiče a bodyguarda slavný černošský klavírista Don Shirley (Ali), který potřebuje ochranu na turné po divokých státech amerického Jihu. Celý příběh se odehrává během 60. let minulého století.

Horkokrevného Tonyho i kultivovaného Dona však pojí jedna společná vlastnost, oba jsou totiž tvrdohlaví. Skrz předsudky i humorné přešlapy k sobě musí najít cestu, jinak totiž nemají šanci překonat nástrahy.

„Vynikající dialogy, upřímný scénář, nádherný vizuální styl, málo viděná elegence a pocit, že i vy vidíte Ameriku 60. let zpoza oken tyrkysového Cadillacu. Mohl bych pokračovat, ale nemuseli byste věřit. To, že film vyhrál již několik diváckých cen a boduje i u kritiků po celém světě, je fakt, který mu nikdo nevezme,“ láká na webových stránkách do vlastní sítě kin Ivo Andrle z Aerofilms.

Témata: Zelená kniha (film) filmové ceny Oscar filmy