Česko rájem filmařů? Tři zahraniční štáby denně, Spider-Man a Cyrano z Bergeracu

Spider-Man.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 13:29

Zatímco tuzemské filmové produkce zažily i lepší časy, na nezájem těch zahraničních si Státní fond kinematografie stěžovat nemůže. Loni se v Česku natáčely známé zahraniční filmy i seriály, narazit jste mohli i na známého komiksového hrdinu.

Pobídky filmařům začal stát nabízet prostřednictvím Státního fondu kinematografie v roce 2010. Uplynulý rok byl jedním z těch nejúspěšnějších. Útraty zahraničních štábů se vyšplhaly k 5 miliardám korun, v tuzemských lokacích a ateliérech strávili zahraniční produkce přes 1000 natáčecích dnů.

Nešlo přitom o ledajaké projekty, vlastní seriál přijely do Česka natáčet britská televize Sky i veřejnoprávní BBC. Milovníky historie potěšilo natáčení série Knightfall, která vzniká v produkci stanice History Channel. Pozadu nezůstali ani internetoví giganti Amazon a Netflix.

Do České republiky loni zavítaly i filmové štáby. Produkce komiksového blockbusteru Spider-Man: Far From Home objevila Liberec, který zažil dosud největší a nejnáročnější natáčení v historii. V Plzni zase filmaři předstírali, že jsou ve Francii, natáčel se tam totiž životopisný film o dramatikovi Edmondu Rostandovi, autorovi dodnes populární klasiky Cyrano z Bergeracu.

Na celkové částce se větším dílem podílely seriály. „Produkce zahraničních seriálů u nás v roce 2018 během téměř 500 natáčecích dnů utratily bezmála 3,2 miliardy korun. Na celkovém objemu zahraniční produkce v roce 2018 měla výroba seriálů podíl kolem 65 %,“ uvedla vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.

Zároveň připomněla, že Česko už dávno není levnou destinací. „Čím dál častěji angažují zahraniční producenti naše filmaře do rozhodujících a vedoucích pozic v kreativních i technických profesích,“ vysvětluje Žipková.

„Ve většině případů se jedná o několikaměsíční natáčení celých sezón o šesti a více dílech, což je známkou toho, že si producenti naši zemi nevybírají jen pro její lokace, ale pro kompletní nabídku služeb, které Česká republika poskytuje. Potvrzuje to i skutečnost, že se sem následně vracejí,“ dodala Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Témata: filmy Státní fond kinematografie seriály film Spider-Man: Homecoming