Ženy v běhu místy pokulhávají, spolehlivě ale rozesmějí každého

film Ženy v běhu 16

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

31. ledna 2019 15:10

RECENZE – Běhání je u lidí čím dál populárnějším způsobem trávení volného času. Jestli i na to vsázel režisér a scénárista Martin Horský při tvorbě námětu komedie Ženy v běhu, není jasné. Přinejmenším na jednu nohu ale jeho režijní debut kulhá.

Před slavnostní premiérou řekla jedna z protagonistek filmu Tereza Kostková, že nedokáže vyčíslit, kolik toho herečky během natáčení naběhaly. Rozhodně se však dá říct, že ač se ústřední zápletka točí kolem maratonu, daleko víc jde během půldruhé hodiny o mezilidské vztahy. Hlavně ty romantické.

Věra (Zlata Adamovská) je spokojeně vdaná za dobrodruha Jindřicha (Bolek Polívka) a mají spolu tři dcery. Jindřich však náhle umírá právě ve chvíli, kdy mu Věra na jeho seznam přání připsala zase jedno další: uběhnout maraton. Společně se svými zaneprázdněnými dcerami se tak rozhodne mu jeho poslední přání splnit.

Každá z nich má zpočátku jiný důvod. Marcelu (Tereza Kostková), která s bezstarostným Karlem (Ondřej Vetchý) vychovává tři syny, zdravě naštvou partnerova slova, že by svůj úsek stejně zaběhnout nedokázala. Bára (Veronika Kubařová) zase zrovna zanevřela na muže a nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) chodí se svým šéfem, který jí ale věnuje maximálně pět minut denně.

Osud všech změní angažování běžeckého trenéra Vojty (Vladimír Polívka). Bára díky němu zvládne v pravou chvíli doběhnout na pomoc holčičce od naproti a seznámí se tak s jejím otcem. Marcele zase dopomůže do vysněného chomoutu s Karlem. A na nešťastnou Kačku zbude sám Vojta.

Právě v tom ale tkví jeden ze zásadních problémů filmu. Trojnásobnému happyendu, který je navíc dlouho dopředu předvídatelný, uvěří asi málokdo. Jelikož však jde o oddechovou komedii, leckterý divák to tvůrcům v čele se scénáristou a režisérem Martinem Horským odpustí.

Obzvlášť, když se u filmu vřele zasměje, což se mu u Žen v běhu určitě několikrát přihodí. I humor ale občas balancuje na hraně, kdy některé vtipy působí dost prvoplánově, až trapně. Místy pobaví i „na sílu“ umístěný product placement.

Celkově však jde o lehce nadprůměrné dílo v rámci české komediální tvorby, kterému pomohlo především výborné herecké obsazení. O vzniku pokračování, pro které si sami tvůrci šikovně otevřeli v závěru filmu dveře, však přesvědčen nejsem.

Hodnocení: 55 %

Ženy v běhu

komedie

Česko, 2019, 93 min

Režie: Martin Horský

Scénář: Martin Horský

Hrají: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Kubařová, Jenovéfa Boková, Ondřej Vetchý, Vladimír Polívka, Martin Hofmann, David Kraus, Petr Vondráček, Bolek Polívka

Témata: recenze film Ženy v běhu Tereza Kostková Zlata Adamovská Jenovéfa Boková Veronika Kubařová Vladimír Polívka Ondřej Vetchý