Velké srovnání a anketa! Jak dopadly letošní vánoční pohádky? Ta česká tragicky!

Film Kouzelník Žito

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. prosince 2018 22:16

Vánoce jsou za námi a spolu s nimi i obě letošní novinky na poli pohádek. Zatímco čeští diváci si během štědrovečerní večeře mohli pustit snímek Kouzelník Žito, dnes na ně čekal slovenský snímek O zakletém králi a odvážném Martinovi. U našich sousedů to měli přesně naopak a tragického Žita byli na Štědrý den ušetřeni. Jak tedy vlastně letošní pohádky dopadly?

KOUZELNÍK ŽITO

Pod pojmem Kouzelník Žito se leckomu jako první vybaví kejklířské akty hudebníka Daniela Landy. Ve skutečnosti jde ale o kouzelníka, který podle pověsti žil na dvoře českého krále Václava IV. Toho se rozhodl přivést na filmové plátno Zdeněk Zelenka, kterému se to ale nepovedlo.

Pohádka se v recenzích propadla. Server EuroZprávy.cz ji udělil pouhých 30 procent a uvedl, že příběhu chybí humor, napětí nebo zkušení a sympatičtí herci. 

"Není třeba, aby byl film přelomový, měl by ale přinejmenším být zábavný nebo napínavý, či přinejmenším sympatický, a pohádka o kouzelnících a peklu obzvláště. V tomto případě jde ale pouze o jednorázovou podívanou, která kromě příjemné hudební vložky žádné větší vzrušení nepřináší," napsal server v recenzi, kterou si můžete přečíst zde.

Hodnocení: 30 %

O ZAKLETÉM KRÁLI A ODVÁŽNÉM MARTINOVI

Režisér Peter Bebjak totiž na obrazovky přinesl něco, v co jsme už ani nedoufali. Pohádku, na kterou se dá opravdu dívat. Ačkoliv příběh slepého kováře, nemocného krále, dobrodružné princezny a zlé ježibaby nepůsobí nijak originálně, ve skutečnosti jde o povedenou kombinaci několika klasických pohádkových motivů.

Pozornému divákovi snímek mohl připomenout klasického Mrazíka, a nebyli byste daleko od pravdy. Inspirace v něm je ve filmu zjevná, zároveň ale pohádka nepůsobí tak archaicky, historicky a depresivně. Principiálně ale zlo zůstává zlem a dobro opět vyhraje. Na tom se nic nemění.

"Pohádka se snaží o lehký a nenucený humor, sází na dobře napsané charaktery, které hercům sednou, a po vizuální stránce jde o klasickou, ale fungující variaci na "ledovou královnu". Naštěstí chybí otravní čerti, umělí draci a mnoho dalších motivů, které české pohádky sráží na kolena," napsal server EuroZprávy.cz v recenzi, kterou si můžete přečíst zde.

Hodnocení: 60 %

Témata: film Kouzelník Žito recenze Pohádky