Boj o osud Hollywoodu odstartoval. Co znamená největší stávka za 60 let pro svět filmu?

Hollywood

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2023 17:33

Hollywood se otřásá v základech. Slavní herci v pátek vstoupili do stávky poté, co zkrachovala jednání s filmovými studii. Připojili se tak k filmovým a televizním scénáristům, kteří stávkují již od května. V této sestavě jde o největší stávku ve světě filmu za posledních 60 let a může citelně změnit filmový průmysl.

O stávce v Hollywoodu se hovoří už řadu měsíců, doteď ale neměla tak výrazné dopady. Vše odstartovalo ve chvíli, kdy spisovatelé z asociace Guild of America (WGA) oznámili své první zastavení práce po 15 letech.

Reagovali tak na neúspěchy ve vyjednávání o vyšší mzdě se studii jako Walt Disney či Netflix. Poslední stávka trvala 100 dní a stála kalifornskou ekonomiku více než 2 miliardy dolarů, připomíná Reuters.

"Chování společností vytvořilo zakázkovou ekonomiku uvnitř odborové pracovní síly a jejich neochvějný postoj v tomto vyjednávání zradil závazek dále devalvovat spisovatelskou profesi," uvedla WGA ve svém prohlášení na svých internetových stránkách.

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP) se přitom bránila s tím, že nabídla scénáristům "velkorysé zvýšení odměn", ale obě strany nebyly schopny dosáhnout dohody. Samy filmové konglomeráty se ale ocitly pod tlakem, aby učinily své streamovací služby ziskovými.

Krize v pátek nabrala na obrátkách

Během několika měsíců, kdy scénáristé stávkovali, se nezdálo, že by se situace měla výrazněji zlepšit. V pátek ale došlo k pravému opaku. Hollywoodský filmový a televizní průmysl se ocitl v obří krizi, protože kromě scénáristů do stávky vstoupili i herci. A to se nestalo od roku 1960.

Podle časopisu Variety jsou mezi stávkujícími herci i členové týmu filmu Deadpool 3. Premiéra filmu byla plánována na začátek května příštího roku, ale současný vývoj situace tento plán ohrožuje.

Podle The Hollywood Reporter stávka také ovlivňuje práci na osmém dílu akční série Mission: Impossible a na dalším komiksovém projektu Venom 3. Stávka by mohla ovlivnit také plánovaný třetí díl série Avatar a pokračování filmu Gladiátor z roku 2000.

Herci Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Bluntová opustili londýnskou premiéru snímku Oppenheimer, když odboroví předáci oznámili zahájení stávky. Režisér Christopher Nolan pak řekl divákům, že "odešli napsat transparenty" pro očekávané protesty. Dodal, že podobně jako George Clooney a další hvězdy podporuje hereckou stávku.

Herci se shromáždili před kalifornským sídlem streamovací služby Netflix, na kterém se také objevili lídři SAG-AFTRA Fran Drescherová a Duncan Crabtree-Ireland. Další protest se konal před areálem Disney a herci protestovali také u kanceláří HBO v New Yorku, kde volali, aby "chamtivost korporací skončila".

Za stávkou stojí populární herečka Fran Drescher, která je českým divákům známá ze seriálu Chůva k pohledání coby hlavní postava Fran Fine. Té vadí například skutečnost, že ačkoliv filmová studia uvádí, že nemají peníze, ve skutečnosti platí stovky miliony dolarů svým ředitelům. 

Kompromis tak zřejmě nebude jen tak k nalezení, a úpadek filmového průmyslu už začínají pociťovat i diváci, alespoň ti američtí. Tamním televizím zoufale chybí nové pořady, a tak se zmítají ve vlnách nekonečných repríz populárních talk show. Ty nové totiž nemá kdo dodávat. A podobný osud může zanedlouho potkat i kina a streamovací platformy.

Témata: Hollywood filmy