Hollywoodem zmítá obří krize! Kvůli stávce se netočí filmy, kasovní trháky v ohrožení

Toto je Deadpool...

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2023 22:12

Plánovaná třetí část filmové série o Deadpoolovi a Mission: Impossible 8 patří mezi první projekty v Hollywoodu, které byly zastaveny kvůli stávce odborů zastupujících asi 160 000 herců. Informovala o tom dnes americká média.

Podle zpravodajské společnosti BBC by produkce dalšího dílu Avataru a plánovaných slavnostních premiér a dalších akcí také mohla být ovlivněna. Herci dnes odpoledne zahájili protesty před sídly firem Disney, Netflix a HBO v Kalifornii a New Yorku.

Hollywoodský filmový a televizní průmysl čelí významné krizi, protože američtí herci a scenáristé stávkují zároveň, což se nestalo od roku 1960. Herci zahájili stávku poté, co selhala jednání se zástupci velkých studií. Scenáristé od května nepracují, aby prosadili lepší platy a omezení používání umělé inteligence.

Podle časopisu Variety jsou mezi stávkujícími herci i členové týmu filmu Deadpool 3. Premiéra filmu byla plánována na začátek května příštího roku, ale současný vývoj situace tento plán ohrožuje.

Podle The Hollywood Reporter stávka také ovlivňuje práci na osmém dílu akční série Mission: Impossible a na dalším komiksovém projektu Venom 3. Stávka by mohla ovlivnit také plánovaný třetí díl série Avatar a pokračování filmu Gladiátor z roku 2000.

Herci Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Bluntová opustili londýnskou premiéru snímku Oppenheimer, když odboroví předáci oznámili zahájení stávky. Režisér Christopher Nolan pak řekl divákům, že "odešli napsat transparenty" pro očekávané protesty. Dodal, že podobně jako George Clooney a další hvězdy podporuje hereckou stávku.

Herci se dnes shromáždili před kalifornským sídlem streamovací služby Netflix, na kterém se také objevili lídři SAG-AFTRA Fran Drescherová a Duncan Crabtree-Ireland. Další protest se konal před areálem Disney a herci protestovali také u kanceláří HBO v New Yorku, kde volali, aby "chamtivost korporací skončila".

Témata: Hollywood film Deadpool Film Mission Impossible