MFF Karlovy Vary: 57. ročník je u konce. Ceny pro Kolářovou, Wrightovou a Blažiny lekce!

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. července 2023 20:30

V Karlových Varech v sobotu vyvrcholil 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Cenu prezidenta festivalu v jeho závěru obdržely herečky Daniela Kolářová a Robin Wrightová. Hlavní soutěž pak ovládl bulharsko-německý film Blažiny lekce.

Ocenění pro populární českou herečku avizoval festival už počátkem května. "Daniela Kolářová patří k nejvýraznějším českým hereckým osobnostem posledních desetiletí," uvedli tehdy organizátoři filmové přehlídky v lázeňském městě.

Příjezd Wrightové byl oznámen až pár dní před zahájením akce. Americkou herečku proslavily především dvě role, konkrétně Jenny v oscarovém filmu Forrest Gump, kde zazářila po boku Toma Hankse, a také Claire Underwoodová v ceněném seriálu Dům z karet z prostředí americké politiky, kde hrála manželku postavy Kevina Spaceyho.

Křišťálový glóbus získalo sociální drama zaměřené na seniory Blažiny lekce. Velká cena hlavní soutěže se pojí s odměnou 25 tisíc dolarů, kterou si rovným dílem rozdělí producent a režisér, jímž je Stephan Komandarev. Zvláštní cenu poroty oceněnou 15 tisíci dolarů získal německo-íránský snímek Prázdné sítě.

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskutečnil od pátku 30. června do soboty 8. července. K hlavním hvězdám patřili také Russell Crowe, který obdržel Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a se svou kapelou Indoor Garden Party vystoupil na zahajovacím koncertu, a další laureáti ceny prezidenta festivalu Ewan McGregor a Alicia Vikanderová.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Daniela Kolářová Robin Wrightová filmy