OBRAZEM: Slavnostní zahájení MFF KV. Co nás čeká druhý den festivalu?

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) 36

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2023 12:56

V pátek večer odstartoval 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech proběhl slavnostní ceremoniál, na němž byl oceněn australský oscarový herec Russell Crowe, který převzal Křišťálový globus za přínos světové kinematografii. Co nás čeká během druhého dne?

Poté, co se hosté prošli po červeném koberci, odstartoval v pátek večer 57. ročník filmového festivalu. Herce i návštěvníky na něm uvítal moderátor Marek Eben a dorazil i ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Během večera byla poprvé zveřejněna letošní festivalová znělka, která představila jednoho z hostů mezinárodního festivalu, amerického herce a producenta Johnnyho Deppa. Znělku natočil režisér Ivan Zachariáš.

Poté držitelka Oscara Alicia Vikanderová uvedla svůj film "Královnin gambit", zatímco Russell Crowe se na pódiu před hotelem Thermal představil jako kytarista a zpěvák skupiny Indoor Garden Party. Zaplněnému hledišti nabídl svoji bluesrockovou a country hudbu.

Druhý festivalový den nabídne řadu zajímavých filmů. Do centra pozornosti se dostanou obě festivalové soutěže, Proximu odstartuje v 16:00 v Karlovarském městském divadle psychologický horor Ztracené děti, od 19:00 na stejném místě zazáří světová premiéra snímku V záběru. 

Soutěž o Křišťálový glóbus začíná v 17:00 ve Velkém sále, který se s filmem Holky jsou v pohodě promění ve vyletněnou španělskou haciendu. V 19:30 se představí prvorepublikový Úsvit, první český snímek v soutěžním výběru s Eliškou Křenkovou v hlavní roli.

Ve Velkém sále ve 14:00 uvede Russell Crowe námořní drama Master & Commander: Odvrácená strana světa, ve kterém ztvárnil jednu ze svých životních rolí. Proběhne také projekce dokumentu Duch Richarda Harrise, který mapuje příběh legendárního irského básníka, performera a herce, jenž dal život například Brumbálovi z Harryho Pottera či Marcu Aureliovi z filmu Gladiátor. Začíná v 15:00 v Malém sále.

Ve 22:30 přijde na řadu film Druhá šance, který osobně uvede Ewan McGregor spolu s filmovou delegací a převezme Cenu Prezidenta MFF KV. V citlivém road movie se objeví v titulní roli po boku své dcery Clary McGregor.

Připravený je i nefilmový program. Ve 14:00 máte možnost zhlédnout rozhovor mezi Čestmírem Strakatým v Prostoru KVIFF X a herečkou Jitkou Čvančarovou. V 17:30 pak vystoupí hvězdný mistr stand-upů Michael Szatmary.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)