Filmový festival v Karlových Varech: Co se dělo první den?

Russell Crowe převzal Křišťálový globus 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. června 2023 21:37

Dnes odstartoval v Karlových Varech 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Hosté festivalu začali přijíždět na červený koberec od 16:00 a navzdory dešti na ně čekaly stovky lidí. Slavnostní zahájení festivalu se konalo od 18:00 a Russell Crowe při něm převzal Křišťálový globus.

Odpoledne bylo v Karlových Varech dusno a horko, déšť ale dorazil spolu s příjezdem hostů na červený koberec. Jako naschvál jakmile hlavní hvězdy festivalu dorazily, déšť ustal. 

Původně se u zábran před hotelem Thermal seřadily několik řad fanoušků, ale většina z nich se s příchodem deště rozptýlila pod střechy. Zůstali jen ti, kteří měli deštníky nebo pláštěnky a měli tak lepší výhled na hvězdy.

Ostatní se museli spoléhat především na velkoplošnou obrazovku u červeného koberce. Když déšť přestal, většina lidí se vrátila k zábranám a ochozy opět zaplnily.

V 18:00 festival slavnostně odstartoval a moderátor večera, Marek Eben, přivítal zahraniční hosty v České republice, "v zemi, která nikdy neusilovala o dobytí jiného státu, kde je málo soudních sporů, protože všichni právníci musí hájit místní politiky, a kde je možné pít alkohol na veřejnosti."

Promluvil také o intervenci čínské vlády, která zakázala uvedení čínského filmu v hlavní soutěži. "To ukazuje, jakou sílu může mít film," dodal.

Prezident festivalu Jiří Bartoška doplnil, že filmaři jsou jako kronikáři, kteří popisují ne vždy příznivé časy, ale také naději. Tiskové konference před festivalem se nezúčastnil.

Diváci také poprvé viděli letošní festivalovou znělku, která připomínala jednoho z hostů mezinárodní přehlídky, amerického herce a producenta Johnnyho Deppa. Znělku natočil režisér Ivan Zachariáš.

Držitelka Oscara, Alicia Vikanderová dnes rovněž uvedla svůj film "Královnin gambit", zatímco Russell Crowe se představuje jako kytarista a zpěvák skupiny Indoor Garden Party na bezplatném koncertu na pódiu před hotelem Thermal. Herec si navíc odnesl cenu festivalu Křišťálový globus.

Crowe přiletěl do Karlových Varů již ve středu a ubytoval se v hotelu Pupp. Na svém sociálním účtu již dříve lákal na koncert své kapely. Karlovarský festival také při této příležitosti uvede historický dobrodružný snímek Petera Weira "Master & Commander: Odvrácená strana", kterému letos uplyne 20 let od jeho vzniku.

Témata: Russell Crowe Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)