Velký průvodce světem festivalu! Co dělat ve Varech mezi promítáním?

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2018 16:51

MFF KV 2018 nejsou tradičně jen filmy, ale je zde nabídnut i bohatý doprovodný program. Co tedy dělat mezi filmy?

Na prvním místě je dobré určitě navštívit Dům České televize.

Stojí strategicky na Divadelní náměstí a vyberete si jistě z jejich bohatého programu.

Desítky herců, tvůrců filmů a televizních projektů představí svá díla na tradičních Čajích o třetí. Jména jako Jana Plodková,Tereza Voříšková, Ivana Chýlková, Pavel Šporcl, Miroslav Donutil, Ondřej Vetchý, Ondřej Sokol, který ze své cesty kolem světa zavítá právě do Varů, dále Lenka  Krobotová, Matěj a Kryštof Hádkovi, Jiří Lábus a mnoho dalších jsou jistě velkým lákadlem.

Kromě setkání s filmovými i televizního hvězdami jsou nachystány podvečerní koncerty. Na malém pódiu se tak představí kapely Květy, Živé kvety, Lanugo, -123 minut, James Harries, Kapitán Demo, Honza Křížek.Je zde možnost i bohatého občerstvení - ve dvou stáncích kromě tradičních pochutin "rychlého oběda" si můžete nabídnout např.farmářský chléb s vajíčkovou pomazánkou, čerstvým sýrem, šunkou od kosti. Ochutnala jsme a nelze než doporučit.

Dále v prvním patře hotelu Thermal se nabízí skvělá možnost navštívit tematickou výstavu k nedožitým 80. narozeninám geniálního kreslíře a humoristy Vladimíra Jiránka, která na tvářích návštěvníků vyvolává až hlasitý smích a zároveň udiví svou nadčasovostí. Bezmála dvě desítky let starých vtipů si střílí nejen z české kinematografie.

Další výstava s názvem Festival probíhá v karlovarské Galerii umění (kousek od hotelu Pupp) a najdeme zde portrétní i reportážní fotky z festivalu od autorů, jejichž jména jsou nepochybně spjata právě s festivalem, Michal Čížek a Zuzana Mináčová. Ale vystavují zde i známí kameramani Marek Jícha či Jaromír Šofr.

Jak jsme již zmínili, včera jsme v Letním kině měli možnost shlédnout kultovní film, nejlépe hodnocený film všech dob, Vykoupení z věznice Shawshank a v pondělí 2.7. letní scéna ožije koncertem Vladimíra Mišíka a jeho návratem do roku 1968. Poté se zde a v Česku vůbec poprvé promítne film známého režiséra Jana Němce Oratorium pro Prahu. Ovšem pomyslnou třešničkou na dortu Letního kina v Karlových Varech je bezpochyby noční projekce Spalovače mrtvol v režii nedávno zesnulého Juraje Herze.

A přesto pokud máte "noční život" spjatý nejen s filmy, je zde možnost navštívit festivalové kluby - ať už proslavený Aeroport, kde se letos na programu objeví hvězdy jako Deadbeat z Kanady či Peter Kirn z USA.Ale i nově otevřený klub Kaiser 53, který svůj zahajovací večer dnes zasvětí tomu nejlepšímu z domácího hip-hopu: kapela PSH nebo "nové tváře" např. DJ Balck Angelica.

Je toho zkrátka hodně, co festival dalšího, možná trošku komerčního nabízí- stánky Moët, Dermacol, Innogy, Profimed, IQOS, BMW Lounge. Becher Zone, MALL Park, tradiční Vodafone pláž, ale i festivalová půjčovna kol zdarma. Určitě některé z nich navštívíme a budeme vás informovat, co zajímavého přináší či koho jsme zde potkali. Budeme u toho!

A nejen festivalem žijí Karlovy Vary. Je to určitě město vložené do malebného údolí a okolní příroda, památky také určitě stojí za shlédnutí a návštěvu.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)