RECENZE: Krakonošovo tajemství mělo k tajemství úspěchu daleko

Krakonošovo tajemství (autor: Jaroslav Fikota)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. prosince 2022 22:25

Opravdu premiérovou pohádku si letos Česká televize schovala až na Boží hod vánoční. Na první pohled vsadila na jistotu, když zvolila jako ústřední postavu dobře známého Krakonoše, kterého si zahrál David Švehlík.

U hereckého obsazení se na chvíli pozastavme, a to nejen u Švehlíka jako Krakonoše. Filmaři vtipně dali jednu z hlavních rolí Jakubu Prachařovi, jehož děda si zahrál Trautenberka v Krkonošských pohádkách. Ani v jednom případě nešlo o pohádkové postavy na "správné straně".

Prachař v roli nového zámeckého pána Štěpána přijíždí na sídlo v podhůří našich nejvyšších hor. Prahne především po bohatství a žene se za tajemným pokladem. Má také snoubenku Blanku a mladšího bratra Adama, který se rovněž uchází o její přízeň, avšak marně. Nevšímá si tak evidentního zájmu místní dívky Lidušky, z níž se po úvodní epizodce stává zámecká zahradnice. Nikoliv však navěky.

Tvůrcům nelze upřít snahu přiblížit bájného Krakonoše lidem, když ho v podstatě nechávají sestoupit mezi ně. Švehlík se totiž objevuje už v úvodu pohádky jako myslivec. Místní každopádně na existenci vládce hor věří a odmítají nahlas vyslovovat jeho jméno. Výjimkou je národopisec Jiráček, který dorazil do kraje sbírat pověsti a pověry.

Pohádka se po uplynutí několika desítek minut vymkne stereotypům, které z minulosti tohoto žánru známe. Uvězněnou osobou totiž tentokrát není princezna. Sice nejde ani o prince, o muže ale ano. A na záchrannou výpravu se naopak vydává dívka. Tím ale příběh zdaleka nekončí...

Nakonec je odhaleno i slibované Krakonošovo tajemství. Recept na velkolepý úspěch to ale není, letošní vánoční pohádka se zřejmě mezi klasiky reprízované o každých svátcích nezařadí. Nicméně ani zcela nezapadne, filmaři přinejmenším odvedli dobrou řemeslnou práci.

Hodnocení: 50 %

Krakonošovo tajemství

Hrají: David Švehlík, Leona Skleničková, Jan Nedbal, Jakub Prachař, Dominika Morávková-Zeleníková, Ondřej Sokol, Diana Mórová

Režie: Peter Bebjak

Scénář: Barbara Johnsonová

ČR / Slovensko / Německo, 2022, 99 min, pohádka

Témata: recenze Krakonošovo tajemství (pohádka) Česká televize