Český lev 2023: Kolik filmů usiluje o prestižní cenu?

Český lev

Autor: ČTK

2. prosince 2022 21:41

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou letos posuzovat při udílení cen Český lev rekordní počet 129 snímků i televizních děl. Jubilejní 30. ročník předávání cen se uskuteční 4. března 2023 v pražském Rudolfinu v přímém přenosu České televize. Akademici začínají hlasovat o nominacích, které vyhlásí 16. ledna, právě dnes. V tiskové zprávě to za pořadatele uvedla Silvie Marková.

Přes 350 filmových profesionálů hodnotí letos 47 hraných celovečerních filmů. Z 32 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 15 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat. Akademici také posuzují 16 televizních děl uvedených jak na televizních obrazovkách, tak na internetu.

Českého lva si v březnu může odnést i některý z devíti animovaných filmů. O sošku usiluje také deset krátkých filmů, které komise složená z akademiků vybrala z 25 přihlášených filmů. Patnáctičlenné prezídium ČFTA pak oceňuje každoročně mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Slavnostním večerem udílení cen bude opět provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Výběr úspěšných snímků české kinematografie nabízí ČFTA ke zhlédnutí na www.ceskylev.cz/cz/filmy-online.

Nejúspěšnějším snímkem 29. ročníku výročních filmových cen Český lev, které se udílely letos v březnu, se stal film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Z 13 nominací získal osm cen včetně té za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepšího herce v hlavní mužské roli pro Václava Neužila. Ocenění za celoživotní přínos české kinematografii si ze sobotního slavnostního večera odnesl Ivo Špalj. Druhým nejúspěšnějším byl film Okupace se třemi cenami. Předávání se už neslo v duchu podpory válčící Ukrajině.

Témata: Český lev