Michael Kocáb - Rocker versus politik. O čem je dokument mapující část života hudebníka?

Michael Kocáb

Autor: ČTK

20. listopadu 2022 11:05

Do českých kin vstoupil minulý týden dokumentární film Olgy Sommerové o muzikantovi a bývalém politikovi Michaelu Kocábovi. V napjaté době ovlivněné nejen válečným konfliktem na Ukrajině a volbou příštího českého prezidenta připomíná období přechodu českých zemí od totality ke svobodě.

Ta filmem Michael Kocáb - Rocker versus politik stojí režisérka s kameramankou Olgou Malířovou Špátovou. Podle politika a hudebníka je ale pohledem režisérky na něj. Člověk by sám sebe neměl hodnotit, míní hudebník, který nadále zůstává výrazným občanským aktivistou.

"Strašně si vážím toho, že to (film) Olga udělala, nikdy by mě to nenapadlo. Ale když jsem nabídku dostal, komu by to nezalichotilo. Jsem za to oběma dámám vděčný," řekl na začátku měsíce na novinářské projekci.

"Je tam (ve filmu) všechno, co v mém životě bylo do 35 let. A pak ty nejdůležitější události týkající se Pražského výběru, politiky....," řekl Kocáb. Na dotaz novinářů, zda nelituje, že nevěnoval ve svém životě více času hudbě a méně politice, odpověděl, že to přišlo téměř automaticky.

"Nedošlo by k tomu, kdyby nebyl 17. listopad. Všechno, co se stalo potom, změna politického systému o 180 stupňů, byla tak zásadní věc, že hudba, kultura, sport, nic tomu nemohlo konkurovat... byla šance všechno to změnit a když už mě osud přivál do centra dění, vůbec jsem to neřešil," řekl.

Témata: Michael Kocáb