Rusko nevyšle snímek na Oscary. V Moskvě kvůli tomu padají hlavy

filmové ceny oscar

Autor: ČTK

12. října 2022 19:22

Rusko nevyšle snímek do klání o Oscary, oznámila ruská filmová akademie. V reakci na to rezignoval předseda výboru, který za Rusko film do soutěže vybírá, režisér Pavel Čuchraj.

Ruská filmová akademie rozhodnutí nevyslat ruský film do boje o ceny americké filmové akademie zveřejnila na svém webu. Krok nezdůvodnila.

Rusko letos 24. února zaútočilo na Ukrajinu, čímž vyvolalo ostrou kritiku a přísné sankce ze strany Západu včetně Spojených států. Hollywoodské společnosti včetně Walt Disney Co. nebo Warner Bros. kvůli invazi zrušily v Rusku premiéry svých filmů.

"Na protestu rezignuji na své předsednictví a z této organizace odstupuji," napsal v dopise dosavadní šéf ruského oscarového výboru Čuchraj, který byl v roce 1997 nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film se snímkem Vor.

Zahraniční snímky se mohou o ceny americké akademie ucházet právě ve výše zmíněné kategorii, která je od roku 2020 uváděna jako jako Nejlepší zahraniční film. Rusko ocenění získalo naposledy v roce 1994 za snímek Unaveni sluncem. Nominace americké akademie v letech 2014 a 2017 získaly ruské filmy Leviatan a Nemilovaní.

Témata: Rusko filmové ceny Oscar