Před 70 lety vznikla pohádka Pyšná princezna. Víte, kolik Čechů ji už vidělo?

pohádka Pyšná princezna

Autor: ČTK

25. září 2022 16:29

Pohádka Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana, která měla premiéru před 70 lety, 26. září 1952, je nejnavštěvovanějším filmem v tuzemských kinech. V biografech ji podle Unie filmových distributorů vidělo 8,2 milionu lidí.

Zpracování pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha má na webu Česko-Slovenské filmové databáze csfd.cz nadprůměrnou 82procentní spokojenost.

Příběh pyšné princezny Krasomily, kterou hrála Alena Vránová, a šlechetného krále Miroslava (ve ztvárnění Vladimíra Ráže) se zlidovělými hláškami typu: "Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil" se natáčel na různých místech. Mimo jiné v Dolském mlýně mezi Jetřichovicemi a Růžovou, na Děčínské vrchovině, zámku Telč a Hluboká, kde se filmoval zámek Půlnočního království.

Vesnice byla postavena v malém skalnatém údolí u Všemil. Mlýn se nacházel v Českém Švýcarsku, jmenuje se Dolský mlýn. Úvodní scéna trhu byla natočena na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích a lokací snímku byl také hrad Bouzov na Olomoucku či u zámku Žinkovy na jihu Plzeňska.

Témata: pohádka Pyšná princezna