Jan Žižka: Režisér Jákl řekl, proč by film měl bavit i ženy!

film Jan Žižka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. srpna 2022 19:50

„Jsem přesvědčený o tom, že Jan Žižka je film i pro ženy. Je tam silný osobní příběh Žižky a Kateřiny, love story trochu jinak. Je tam velmi silný příběh silné ženy ze středověku, která má jasný názor,“ vysvětluje režisér a producent snímku Jan Žižka Petr Jákl, čím by film mohl zaujmout i ženské publikum.

„Není to film jen o šarvátkách, politice a intrikaření,“ dodává Petr Jákl s tím, že jde sice o netradiční vztah mezi hlavními postavami, jenž je velmi nečekaný i z titulu jejich naprosto rozdílného postavení, přesto se ale vyvíjí od začátku až do konce.

Postava Kateřiny, kterou ztvárnila australská herečka Sophie Lowe, je totiž na rozdíl od Žižky urozeného rodu. „Kateřina je snoubenka Jindřicha z Rožmberka. Je to předem dohodnutý sňatek, takže nejde o žádný láskyplný vztah,“ osvětlila vztahy postav Lowe.

„Sňatky v té době se domlouvaly jako dynastické záležitosti. Králové s králi, knížata s knížaty, páni s pány. Byl to obvyklý způsob. Často se svatebčané viděli až v kostele, a někdy ani to ne,“ dodal odborný poradce filmu, prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.

Kromě mnoha bitev a drsného středověkého prostředí se tak divačky mohou těšit i na love story plnou osudové přitažlivosti, jež zamíchá kartami osudu.

Snímek o neznámém žoldákovi, ze kterého se zrodit nejslavnější husitský vojevůdce, tak bude do kin uveden jak v originálu s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další.

Film Jan Žižka, jež vypráví příběh jednoho ze sedmi nikdy neporažených válečníků historie, dorazí do českých kin 8. září 2022. Uvede jej distribuční společnost Bioscop.

Témata: film Jan Žižka Petr Jákl (režisér)