Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary: Goeffrey Rush oslavil narozeniny, Krobot si odbyl premiéru

Prostory hotelu Thermal jsou jako vždy připraveny 4

Autor: ČTK

6. července 2022 16:40

Australský herec a držitel Oscara Goeffrey Rush uvedl dnes na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary film Králova řeč z roku 2010. Herce, který na závěr festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, mohli dnes návštěvníci festivalu vidět oficiálně poprvé, a to i na červeném koberci.

V úterý jej ale mohli potkat v ulicích Karlových Varů. Protože dnes slaví narozeniny, vyslechl si od zaplněného velkého sálu hotelu Thermal blahopřání Happy Birthday. K poctě Goeffreymu Rushovi uvede karlovarský festival ještě ve čtvrtek film Záře z roku 1996 a v pátek film Quills – Perem markýze de Sade z roku 2000.

Rush získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Záře. Kromě toho byl také třikrát nominován na Oscara, získal dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cenu Emmy, divadelní cenu Tony.

Dnes při uvedení filmu Králova řeč vzpomínal, že se dostal ke scénáři spíše náhodou. Původně divadelní hra ho ale zaujala. Příběh, kde vystupovala královská rodina i Winston Churchill, se ale ve filmové podobě více zaměřil na osobní vztah mezi králem Jiřím VI. a jeho jazykovým terapeutem, kterého hraje právě Rush. Děj se odehrává krátce před začátkem druhé světové války, kdy Anglie potřebuje silného vůdce, avšak introvertní a nečekanými povinnostmi zavalený princ Albert, korunovaný na Jiřího VI., jenž navíc trpí vadou řeči, je veřejnosti spíš pro smích. Jeho žena Alžběta domluví novopečenému králi schůzku s výstředním řečovým terapeutem Lionelem Loguem, díky němuž se nejen zbaví koktavosti a přednese inspirativní řeč svému lidu, ale také v něm najde blízkého přítele.

Premiéru měl dnes ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal nový film Miroslava Krobota Velká premiéra. Sám režisér si v něm zahrál postavu ředitele kulturního domu, do hlavních rolí obsadil Pavla Šimčíka a Ivu Janžurovou, v dalších úlohách diváci uvidí Kláru Melíškovou, Ivu Pazderkovou, Jenovéfu Bokovou nebo Jakuba Žáčka. Komedie měla původně název Šnajdr podle jména hlavního představitele herce, který přijel do malého města připravit pro tamní kulturní dům premiéru.

"Chtěl bych poděkovat karlovarskému festivalu za to, že Velká premiéra má svoji velkou premiéru ve Velkém sále velkého festivalu," řekl před projekcí s početnou delegací producent Ondřej Zima.

"Film chápeme jako poctu tvořivosti a hravosti, životní filozofii, která chápe i neúspěch a prohru jako inspiraci," uvedl již dříve o filmu Krobot, který dnes divákům popřál dobrou zábavu. Když publikum před filmem aplaudovalo hercům v čele s Ivou Janžurovou, připomněl moderátor, že možná některé překvapí Janžurové role.

Hlavní postava filmu, pražský herec Pavel Šnajdr miluje improvizaci a stand-up a hraje tak trochu i v normálním životě. Baví ho uvádět lidi do rozpaků, testovat je a vytvářet trapné situace. Když dostává nabídku zrežírovat své vlastní představení v Olomouci, odjíždí z Prahy a nechává za sebou krachující manželství. V Olomouci jej čeká milovaná babička ztvárněná Ivou Janžurovou, která je také herečka a má v jeho představení vystupovat.

Film Velká premiéra se natáčel loni v létě převážně v Olomouci. Mezi tvůrci jsou slovenský kameraman Martin Štrba a polský střihač Jarosław Kamiński, do jehož filmografie patří takové projekty, jako je oscarový film Ida nebo na festivalu v Cannes cenou za nejlepší režii oceněná Studená válka, která před čtyřmi lety dostala Cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší film roku.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Geoffrey Rush