Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary: Co přineslo zahájení a první den? FOTO ze zákulisí

Prostory hotelu Thermal jsou jako vždy připraveny 28

Autor: ČTK

2. července 2022 11:32

Slavnostním ceremoniálem s tradiční choreografií připravenou týmem bratří Cabanů začal v pátek ve Velkém sále hotelu Thermal 56. ročník mezinárodního filmového festivalu. Jeho hlavní hvězdy se očekávají až později během přehlídky, zahajovací večer tak zčásti patřil bývalé dlouholeté programové ředitelce festivalu Evě Zaoralové, která letos zemřela.

Po přivítání publika a oficiálním zahájení festivalu jeho prezidentem Jiřím Bartoškou viděli diváci krátký sestřih z mnoha okamžiků, při nichž od poloviny 90. let stála s Bartoškou v čele festivalu. Po jeho zhlédnutí celý sál poděkoval Zaoralové za její práci potleskem vstoje. Na konci sestřihu bylo pod titulkem 28 let spolu napsáno: Nikdy nezapomene, Barťák, jak se prezidentovi festivalu přezdívá.

Poté, co v covidové době nevznikly nové znělky festivalu, které k němu neodmyslitelně patří a v nichž vystupují a někdy samy sebe i trochu shazují i ty největší filmové hvězdy, letos diváci viděli novou a s trochu prodlouženou délkou.

Vystupuje v ní Iva Janžurová v roli sama sebe, kterak přijde na policii a hlásí krádež ceny z festivalu. Policista se jí ptá na její cenu, zda má od sošky účtenku. Janžurová po telefonu zjistí od Bartošky, že cena je "nevyčíslitelná". Policista se s tím zdánlivě neumí vypořádat, napíše "třeba tisíc korun". Janžurová zahlédne na poličce sošku snad pohraničníka se psem, s níž z úřadovny jakoby smířená odejde. Policista poté vytáhne z tašky ukradenou sošku a položí ji na místo předchozí plastiky.

Po zahajovacím ceremoniálu viděli hosté úvodní snímek letošního festivalu, film Superhrdinové režiséra Paola Genovese z loňského roku. Romantický film roztáčí vztahový kolotoč radostí a strachů dvojice, kterou dala dohromady náhoda. Vypráví o kreslířce komiksů a teoretickém fyzikovi, film skládá historii vztahu ze dvou dějových linek: vztah na začátku versus deset let vzdálená současnost. Režisér nepřijel, poslal ale videopozdrav, ve kterém divákům vysvětlil, že mu účast znemožnila práce na novém filmu, a zůstal v Římě.

Dnes odpoledne bude mít slavnostní premiéru digitálně restaurovaný film Žert, který podle románu Milana Kundery natočil v roce 1968 Jaromil Jireš. Vystoupí také jeden z hlavních zahraničních hostů, herec, scenárista a režisér Liev Schreiber, který se na festival vrací po 18 letech.

Ten představí aktivity projektu BlueCheck Ukraine, jehož je spoluzakladatelem. Liev Schreiber se ve filmové a televizní tvorbě pohybuje jako herec od poloviny 90. let. Jeho filmografie zahrnuje v desítkách rolí hollywoodské tituly různých žánrů – například romantickou komedii Kate a Leopold, akční snímek Nejhorší obavy, sci-fi X-Men Origins: Wolverine, sportovní životopisy Tah pěšcem nebo Skutečný Rocky Balboa či loňský hit Netflixu K zemi hleď!

Odpoledne prezident festivalu Jiří Bartoška a další hosté zahájí výstavu nazvanou Naše paní doktorka.... Pocta Evě Zaoralové. Věnovaná je dlouholeté umělecké ředitelce festivalu, která stála spolu s Bartoškou u zrodu jeho novodobé historie. Letos v březnu zemřela ve věku 89 let.

Večer bude mít ve Velkém sále hotelu Thermal světovou premiéru film Vesper natočený v koprodukci Litvy, Francie a Belgie, který je v Hlavní soutěži. Velkofilm v žánru sci-fi se odehrává v blíže neurčené budoucnosti a podle pořadatelů díky jedinečnému výtvarnému konceptu, silným hereckým výkonů a nápadité hudební složce přináší divákům neobvyklý audiovizuální zážitek.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)