Festival v Cannes: Vystoupil Zelenskyj i Petr Jákl! Představil nejdražší český film

V Cannes probíhá slavný filmový festival, na úvod promluvil Zelenskyj

Autor: ČTK

18. května 2022 19:57

V jihofrancouzském letovisku Cannes začal v úterý 75. ročník slavného filmového festivalu. Přehlídku oficiálně zahájila belgicko-francouzská herečka Virginie Efirová. K filmařům a hercům poté prostřednictvím videopřenosu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je vyzval, aby nemlčeli tváří v tvář ruské invazi na Ukrajinu. Petr Jákl prezentoval na filmovém festivalu svůj film Jan Žižka, který je zatím nejnákladnějším filmovým počinem v Česku.

Zelenskyj ve svém projevu připomněl slavnou antifašistickou parodii Charlieho Chaplina Diktátor a mluvil o tom, jak podobné snímky zobrazují tyrany. "Potřebujeme nového Chaplina, aby dokázal, že film není němý", uvedl. "Budeme pokračovat v boji, nemáme jinou možnost (...) Jsem přesvědčen, že 'diktátor' prohraje," řekl Zelenskyj špičce filmového průmyslu se zjevným odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Stín války na Ukrajině bude letos provázet celou filmovou přehlídku. Předseda poroty, kterým je francouzský herec Vincent Lindon, na úvod prohlásil, že festival by měl brát ohledy na důstojnost a úctu lidí, kteří zažívají mnohem složitější dny než filmaři v Cannes, zejména ti, co jsou nyní na Ukrajině.

Zahajovacím snímkem přehlídky se stal zombie snímek francouzského režiséra Michela Hazanaviciuse Coupez! (Střih!), který musel kvůli válce na Ukrajině změnit jméno. Původní název filmu Z (Comme Z) příliš připomínal symbol Putinovy invaze, za který je považované písmeno Z.

Režisér a producent Petr Jákl prezentoval na festivalu svůj film Jan Žižka distributorům, kteří snímek zakoupili. Dlouho připravovaný historický film bude mít českou i americkou premiéru 8. září.

Snímek, který představí zahraniční hvězdy, jako je Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger či Sophie Loweová, do kin dorazí čtyři roky od poslední klapky. Jeho uvedení do distribuce brzdila několik let pandemie nemoci covid-19.

Zda bude film uveden na některém z významných festivalů, není podle Jákla zřejmé. Podmínkou pro to, aby na festivalu byl uveden, je, že zatím nesmí být v celosvětové distribuci. Jan Žižka by tedy mohl být uveden na některém z velkých festivalů do září. Jákl říká, že snímek netočil primárně pro festivaly, zájem o něj ale prý mají. Dlouho připravovaný historický film bude mít českou i americkou premiéru 8. září.

Témata: Filmový festival v Cannes Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Petr Jákl (režisér)