Ceny Oscar v minulosti zamířily i do Česka! Víte, kdo je dostal?

Předávání cen Oscar

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2022 21:34

Posledním českým režisérem, který získal slavnou americkou filmovou cenu Oscar, se před 25 lety stal Jan Svěrák. Kolja se stal jedním z pouhých tří českých či československých celovečerních snímků, kterým se tohoto prestižního ocenění dostalo. Víte, které byly ty další?

Po Koljovi získali nominaci pro nejlepší cizojazyčný snímek z českých tvůrců ještě Jan Hřebejk s Musíme si pomáhat (2001) a Ondřej Trojan se Želary (2004), ani jeden ale nakonec neuspěl, podobně jako Menzel s Vesničkou mou střediskovou (1987).

Podobně se vedlo s jeho československými snímky i Miloši Formanovi, který byl nominován za Lásky jedné plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969), zlatou sošku za režii ale získal až díky Přeletu nad kukaččím hnízdem (1976) a Amadeovi (1985).

Díky Amadeovi pak získali Oscara i Theodor Pištěk za kostýmy a výtvarník Karel Černý. Českých držitelů ceny je ale víc, prvním se stal v roce 1949 Ivan Jandl za dětský herecký výkon ve snímku Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna.

V roce 2008 pak převzala cenu i zpěvačka Markéta Irglová, a to za nejlepší filmovou píseň. Americký animátor s českými kořeny Jan Pinkava dostal Oscara v roce 1998 za krátkometrážní film Geriho hra.

Témata: filmové ceny Oscar Jan Svěrák (režisér)