Předávání Oscarů se blíží. Letos může být přelomové!

filmové ceny oscar

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2022 19:26

V noci na pondělí čeká Hollywood vyvrcholení letošní sezony filmových ocenění, v losangeleském divadle Dolby Theatre totiž americká filmová akademie udělí ceny Oscar. Ceremoniál se potýká již několik let s upadajícím zájmem veřejnosti, a pořadatelé proto udělali v poměrně konzervativním programu několik změn, jimiž chtějí diváky nalákat zpět. Letos také panuje dosud největší šance, že zlatou sošku za nejlepší film poprvé dostane snímek z produkce streamovacích platforem.

Zájem o Oscary mezi diváky prudce klesá. Loni ceremoniál sledovalo asi deset milionů lidí, což bylo o 56 procent méně než v roce 2020, kdy byla sledovanost nejnižší v historii. Pořadatelé proto přišli s několika novinkami, jimiž chtějí nalákat lidi k obrazovkám. Ceremoniál bude mít například poprvé tři moderátorky, a to bavičky Amy Schumerovou, Reginu Hallovou a Wandu Sykesovou. Na galavečeru bude rovněž vyhlášen vítěz v nové kategorii o nejoblíbenější film publika, o němž mohli lidé hlasovat na sociální síti Twitter.

Držitele zlatých sošek v osmi převážně technických kategoriích vyhlásí pořadatelé předem a jejich děkovné projevy pak pustí při ceremoniálu jen na videu. Pořadatelé tak získají více času, který věnují humorným vystoupením tria moderátorek a hudebním číslům. Vystoupí například zpěvačka Beyoncé, která zazpívá svou píseň z filmu Král Richard: Zrození šampiónek, životopisného snímku o tenisových hvězdách Venus a Sereně Williamsových.

Vystoupí také Britka Billie Eilish s úvodní písní z posledního filmu s agentem Jamesem Bondem. Legendárního britského agenta hodlají pořadatelé během večera připomenout i jiným způsobem, jelikož tato filmová sága letos slaví 60 let; podrobnosti ale neprozradili. Stejné pocty se dostane taky filmu Kmotr, od jehož uvedení do kin letos uplynulo 50 let.

Největší pozornost kritiků i diváků se tradičně soustředí na kategorii nejlepší film, v níž letos soutěží deset snímků. Souboj o zlatou sošku zřejmě svedou filmy Síla psa a V rytmu srdce, někteří dávají šanci také snímku Belfast. První dva pochází z dílny streamovacích společností, za Silou psa stojí Netflix a film V rytmu srdce vznikl pro platformu Apple TV+. Je tedy velká šance, že Oscar letos připadne tomuto poměrně novému druhu produkčních firem, které v posledních letech výrazně proměňují nejen americký filmový průmysl.

Síla psa jde do souboje s 12 nominacemi, což je letos nejvíce. Podle časopisu Variety si ale největší počet sošek zřejmě odnese sci-fi Duna. To získalo 10 nominací, většinu z nich však v technických kategoriích, takže šance na Oscara unikla mimo jiné režisérovi filmu Denisu Villeneuveovi.

Témata: filmové ceny Oscar