Český lev má nového moderátora! Kdo bude poprvé provázet večerem?

Český lev.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

1. prosince 2021 21:35

Ceny Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají filmovým tvůrcům příští rok 5. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Večerem bude provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Akademici v letošním roce hodnotí 32 hraných celovečerních filmů. O nominacích, které vyhlásí 17. ledna, začínají hlasovat dnes.

Výroční ceny v nadcházejícím ročníku udělí ve 21 kategoriích. ČTK o tom za pořadatele informovala Silvie Marková.

Kreativní supervize byla svěřena režisérce Tereze Kopáčové a režisérem večera bude Michael Čech. Autorkou vizuálního stylu 29. Českého lva je grafička Jana Krchová. Ceremoniál nabídne v přímém přenosu Česká televize.

"Navzdory zavřeným kinům v první polovině letošního roku lze rok 2021 označit za rok filmových premiér. Akademici hodnotí úctyhodných 32 hraných celovečerních filmů. Z celkem 33 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 16 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat," uvedla výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Akademici hlasují také o 16 televizních dílech, tato kategorie je druhým rokem otevřena i dílům distribuovaným prostřednictvím internetu. Sošku Českého lva si v březnu mohou odnést i některé ze sedmi animovaných a 13 krátkých filmů. Patnáctičlenné prezídium ČFTA také každoročně oceňuje mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v audiovizi.

Slavnostní předávání cen se příští rok uskuteční poprvé pod taktovkou režisérky Kopáčové, která má na svém kontě například seriál Ochránce nebo televizní film Metanol. "Mám tuhle slavnost českých filmařů velmi ráda a je to jeden z mála žánrů, které jsem si zatím nevyzkoušela. Jako typický kozoroh jsem se rozhodla, že zkusím zdolat i tenhle kopec, a až dodatečně zjistila, že je o dost vyšší, než se mi zezdola zdálo," podotkla.

Novou zkušeností bude moderování Českého lva také pro Havelku. "Předávání uměleckých cen v přímém přenosu je trochu jako divadelní představení. Má to začátek a konec a mezitím se může stát cokoli. A to je na tom lákavé. Zároveň nikdy nejsou spokojeni všichni," řekl.

Témata: Český lev