RECENZE: Nový dokument Schumacher staví na emocích. Působí znepokojivým dojmem!

Plakát k filmu Schumacher

Autor: Lukáš Kňazovický, stars24.cz

15. září 2021 14:30

Hodnotit zbrusu nový dokumentární snímek o legendárním pilotovi Formule 1 Michaelu Schumacherovi je obtížné. Zatímco milovníky motorsportu zajímá především jeho závodní kariéra, příznivci celebrit prahnou po informacích, které by jim aspoň přiblížily, jaký je po tragické nehodě na lyžích jeho zdravotní stav. Ačkoliv je ale celý dvouhodinový dokument vyvedený a velmi dobře natočený, na své si zřejmě nepřijde ani jedna část publika.

Dokumentární snímky běžně recenzím nepodléhají, nejsou-li tak ostře sledované, jako právě Schumacher. Na film o legendárním jezdci se čekalo řadu let, a to hlavně v souvislosti s jeho nehodou na lyžích, ke které došlo na konci roku 2013.

Od té doby nezná veřejnost prakticky žádné detaily o tom, v jakém zdravotním stavu sedminásobný mistr světa je. Ačkoliv určité informace světlo světa spatřily, mnoho fanoušků s nadšením očekávalo právě tento dokument, který dokonce sliboval i záběry Michaela po nehodě.

Bez dlouhého napínání je třeba hned na začátek zmínit, že nic takového v dokumentu nenajdeme. A nejen to, celkově se snímek posledním téměř osmi letům jeho života věnuje jen okrajově. Větší část je zaměřena na jeho motoristické úspěchy, a zejména na emoce a pocity.

S těmi totiž filmaři pracují prakticky po celou dobu. V chronologickém vyprávění se dozvíme něco málo o dětství slavného pilota, následně o začátcích jeho kariéry, a tragédiích, kterým musel čelit. Tou první a bezpochyby nejsilnější je smrt slavného jezdce Ayrtona Senny, která Schumachera velice zasáhla.

Ačkoliv dokument v pozdějších fázích ukazuje, že se s ní Schumacher nikdy příliš nevyrovnal, tragické momenty střídají radosti z výhry a raketový postup Schumachera až do stáje Ferrari, kde po řadě problémů nakonec vybojoval mistrovský titul. A následně i několik dalších.

Samotný dokument toho moc nového neříká. Pro laiky v oblasti motorsportu je příjemnou letmou ukázkou toho, jak vypadá život závodníka, navzdory tomu se ale příliš podrobností o jeho soukromí nedozvíme. To dokument vysvětluje už v počátcích s tím, že Schumacher nemá média příliš v oblibě.

Celé dvě hodiny jsou tak prakticky sestavené ze záběrů ze závodů, rozhovorů s dalšími jezdci nebo důležitými lidmi z oblasti F1, a z rozhovorů, které Schumacher poskytoval v minulosti. Jistý prostor dostala jeho manželka Corinna, překvapivě malý pak například jeho bratr, sám známý závodník, Ralf Schumacher.

Fanouškům Formule 1 ale dokument přinese spíše nostalgické vzpomínání, než velkou nálož novinek. Přesto jsou příjemné různé výpovědi ze zákulisí, o tom, jak se Schumacher choval ke svým spolupracovníkům, a čemu všemu musel během své kariéry čelit.

Jak už bylo řečeno výše, to, s čím filmaři skutečně pracují na prvním místě, jsou emoce. A o ty nebude nouze jak v samotném dokumentu, tak i na straně diváka. Hudební podkres neruší, ale tam, kde je třeba, umí vzbudit napětí.

Záběry jsou sestříhány do přesně takového podkresu, jaký divák vzhledem k vyprávění očekává, a nejsilnější část přichází v posledních zhruba 15 minutách, kdy se dokument dostává k tomu, kvůli čemu se na něj bude dívat většina těch, kteří závody Formule 1 nesledují.       

Závěr dokumentu je až znepokojivě děsivý

Prakticky celý snímek směřuje k tomu, co přijde na závěr, čili k tragické nehodě na lyžích, po níž zůstal Schumacher ochrnutý. Fyzicky a podle všeho i psychicky. Když Corinna na jednom ze záběrů na začátku dokumentu říká: "I teď mi neustále ukazuje, každý den, jak je silný," zdá se, že současná situace možná není tak špatná.

Jenže opak je pravdou. Zatímco první více než hodinu a půl sledujeme životní cestu muže, který miluje adrenalin, vyhrávání, překonávání překážek, ale i svou rodinu a přítele, v závěru se jeho život obrátí vzhůru nohama. A vše, pro co žil, je pryč. Dle vyprávění členů rodiny dost možná navždy.

"Myslím, že s tátou bychom si vzájemně rozuměli, protože mluvíme stejným jazykem, jazykem motorsportu. Měli bychom o čem mluvit. Tohle by bylo super, to by se mu líbilo, vzdal bych se všeho, abych to mohl mít," říká ke konci dokumentu jeho syn Mick. A není jediný, kdo o něm hovoří v minulém čase.

Právě způsob, jakým se o Michaelovi vyjadřují členové rodiny, je poměrně znepokojivý. Ačkoliv je naživu, a podle dostupných informací vnímá okolí, naplno se ukazuje, že to rozhodně není ten samý člověk, jako dřív. A že postižení, ať už jsou jakéhokoliv charakteru, nejsou jen fyzická, ale i duševní. 

"Michael všem chybí. Mně, dětem, otci, rodině. Ale Michael je tady. Jinak, ale je tady," říká Corinna a následně poprvé po letech prozrazuje, co se za zavřenými dveřmi jejich domu vlastně děje: "Jsme spolu, žijeme spolu doma, chodíme na léčbu, děláme vše proto, aby mu bylo líp, aby se uzdravil. Aby mohl cítit svou rodinu, naše rodinné pouto."

"Snažíme se dál žít jako rodina, tak jak to měl Michael rád, a stále má. Soukromí je soukromí, jak říkával. Pro něj je důležité, aby si mohl užívat soukromého života. Michael nás vždy nás ochraňoval, a teď my chráníme Michaela," dodává.

Závěr je, podobně jako celý snímek, plný emocí. A ukazuje, že životní cesta slavného, avšak přesto ochotného a obětavého muže, se může ubírat směrem, který ne všem přijde férový, na čemž se ostatně sami členové rodiny neshodnou. Jak ale sami říkají, potkalo je to nejhorší, co je potkat mohlo.

Dokumentární snímek Schumacher, který je od dnešního dne dostupný na Netflixu v napůl dabované a napůl otitulkované verzi, je velmi příjemným dvouhodinovým vyprávěním pro každého. Ačkoliv v něm ani fanoušci motorsportu ani milovníci celebrit zřejmě nenajdou to, co chtějí, pojetí, v jakém tvůrci nejslavnějšího pilota Formule 1 vykreslují, je dostatečnou poctou muži, kterého bezpochyby zná celý svět.

Hodnocení: 85 %

Témata: Michael Schumacher recenze