Český lev 2020: O sošky se dělily hlavně filmy Šarlatán a Krajina ve stínu!

Český lev

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. března 2021 20:00 | Aktualizováno: 6. března 2021 22:20

Česká filmová a televizní akademie v sobotu večer vyhlásila vítěze cen Český lev. Ceremoniál se odehrál v Rudolfinu jen za účasti nominovaných umělců a předávajících. O sošky se dělili především tvůrci filmů Šarlatán a Krajina ve stínu.

22:16 - Na závěr večera hlavní filmové kategorie. Nejlepším celovečerním filmem roku 2020 je Šarlatán, nejlepším dokumentárním filmem je pak snímek V síti.

22:06 - Akademici zvolili nejlepší režisérkou uplynulého roku dnes nepřítomnou Agnieszku Hollandovou, která stojí za filmem Šarlatán.

22:00 - Do síně slávy za mimořádný přínos české kinematografii byl během večere uveden režisér a scénárista Hynek Bočan, autor seriálů Zdivočelá země nebo Přítelkyně z domu smutku. 

21:53 - Českého lva pro nejlepší herečku získala Magdalena Borová, jde celkem již o šestou sošku pro historické dílo Krajina ve stínu. 

21:42 - Nejlepší mužský herecký výkon podal podle akademiků Ivan Trojan v roli léčitele Jana Mikoláška ve snímku Šarlatán. 

21:37 - V kategorii Nejlepší scénář zvítězila předloha ke Krajině ve stínu. Mezi kameramany pak triumfoval Martin Štrba, který natáčel film Šarlatán.

21:21 - Nejlepším televizním seriálem uplynulého roku byli akademiky zvoleni Zrádci, které mohli diváci sledovat na obrazkovkách veřejnoprávní České televize.

21:14 - Nejlepší střih ocenili akademici u filmu Krajina ve stínu, který v sošku proměnil již čtvrtou nominaci. Cena za nejlepší masky připadla životopisnému snímku Havel.

20:57 - Lva za nejlepší zvuk získal Radim Hladík junior za snímek Šarlatán, který tak proměnil první z nominací. Sošku za nejlepší hudbu si z Rudolfina odnese Jakub Kudláč za Krajinu ve stínu.

20:46 - Cena za nejlepší televizní film nebo minisérii připadla tvůrcům Herce z dílny České televize. 

20:40 - Nejlepší kostýmy měl podle akademiků film Krajina ve stínu, který tak získává už druhou sošku. V oblasti scénografie triumfovala televizní minisérie Marie Terezie. 

20:28 - Hned vzápětí následuje cena za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Českého lva obdržela Petra Špalková za snímek Krajina ve stínu, bohužel se nemohla dostavit osobně. 

20:23 - První soška předána. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli získal Jiří Mádl za roli ve filmu Modelář. 

20:10 - Večerem provází herec Václav Kopta. Všichni, kdo se večera v Rudolfinu zúčastní, podstoupí PCR test na koronavirus a budou muset mít nasazený respirátor.

20:00 - Vítáme vás u online přenosu z letošního netradičního předávání Českých lvů. Dnes večer se dozvíme, které české filmy z loňského roku považují akademici za ty nejzdařilejší. Ceremoniál se koná v pražském Rudolfinu. 

Témata: Český lev filmy televize