Poslední aristokratka je ztřeštěná komedie plná hvězdných jmen!

film Poslední aristokratka 5

Autor: Alena Kaňová, stars24.cz

1. ledna 2021 22:11

RECENZE - Poslední aristokratka sice není novým filmovým počinem, poprvé ji dnes ale odvysílala Česká televize. Komedie Jiřího Vejdělka, k níž napsal i scénář, vznikla podle stejnojmenné knihy od Evžena Bočka. Hlavní role ztvárnily takové hvězdy jako Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, nebo Vojtěch Kotek, které zaručují, že se divák bude přinejmenším dobře bavit.

Na nádvoří zámku Kostka, bývalého rodinného sídla, stojí autor předlohy Evžen Boček, producent filmu Karel Zima a herec Vojtěch Kotek jako právníci, kteří předávají novému majiteli sídla potřebné dokumenty. Velmi netradiční setkání. Ale právě tak si to vymyslel a lehce vtipnou formou vyzdvihl hlavní „spojence“ filmu Poslední aristokratka.

Otec Frank (Hynek Čermák), jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) a dcera Marie (Ivona Stolařová) žijí relativně spokojeně v newyorském bytě. Je ale krátce po sametové revoluci a oni se dovídají, že získali  zpět své rodinné sídlo – zámek Kostka v Čechách. S obrovským nadšením se tam vydávají.

Pro extravagantní a trochu povrchní Vivien, která naprosto obdivuje princeznu Dianu se těší na ten opravdový aristokratický život, určitě se jen drobně lišící od toho ve Windsoru. Frank v tom vidí hlavně návrat ke svým kořenům. Spolu s nimi do Čech odjíždí i několik „zpopelněných předků“ v plechovkách od oříšků. Ovšem se ztratí na letišti. Ztraceni a rozčarováni jsou všichni. Brzy po příjezdu zjistí, že zámek je přímo v katastrofálním stavu a že k němu patří i bývalý „personál“ zámku. Ten ovšem patří k nejvtipnějším a nejzajímavějším protagonistům.

Anežka Tichá v podání Elišky Balzerové velí kuchyni. Je jakousi „ženou z lidu“, která sice neustále pije svou vyhlášenou ořechovku, kterou dává naprosto do všeho a je dle ní „skvělé afrodiziakum i antikoncepce zároveň“, ale její kuchyň se stává navíc jakýmsi středobodem celého filmu. Její komentáře prošpikovávají ostatní dialogy.

A skvěle ji sekundují ostatní členové personálu: Martin Pechlát jako nepříliš  kastelán Josef, který se svým výrazem „mufloni“ pro turisty, konzervatismem a stoickým klidem, dodává sídlu opravdu aristokratický nádech. Pavel Liška jako hypochondrický údržbář Krása nevybočuje ze svého hereckého rejstříku, ale jistě pobaví. Navíc tentokrát i jako zpěvák. Znalce knižní předlohy jistě potěší Hynek Čermák jako Frank. Svou postavu totiž polidštil. Umí být urputný jako v knize, ale zároveň laskavým otcem a z každého obrazu se svou filmovou dcerou Marií vnímáme až něžnou otcovskou lásku. A když rodina začne uvažovat, že nic není dle jejich představ a sídlo uvažuje prodat, je Frank obzvláště uvěřitelný, ač ve slovech úsporný.

Marie v podání Ivony Stolařové jakoby proplouvá celým příběhem. A ač se jedná o její první filmovou roli, proplouvá profesionálně i jako „prokletá“ dle rodinné historie. Pomáhá ji k tomu Zdeněk Piškula jako mladý šlechtic Max Laun ze sousedního sídla Hvězda.

Vivien jako obdivovatelka Diany, což může místy působit křečovitě a v knize opravdu působí. Ale Tatiana Dyková své postavě dodala šmrnc a lehký humor bez zbytečných extravagancí.

Kameraman Vladimír Smutný, jak by se zdálo, díky tomu, že zámecké prostředí naskýtá řadu zajímavých záběrů možná neměl tolik práce. Přesto svou kameru ozvláštnil pohledem z dronu nejen a to nejen na historické sídlo, ale i krásnou zimní přírodu, což dodalo na velkoleposti a vznešenosti. Navíc doplněno hudebním podtextem. Sice některé momenty, např. projížďka na koních Marie a Maxe, mohou připomínat záběry ze známe zimní filmové pohádky a očekáváme tóny písně Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, ale následně jsou ukončeny překvapivě vtipnou zkratkou.Příběh odehrává v „divokých“ devadesátkách, což okolí, praktiky právníka, včetně účesu paní Tiché dokreslují, ale až záhy. Chvíli divákovi trvá se zorientovat.

Vtipné dialogy, předvídatelná zápletka, malá love story – to vše se sladkým mámením skvělé ořechovky paní Tiché slibuje nová komedie Jiřího Vejdělka.

Kdo očekává hlubší zamyšlení či skrytý význam některých slov, vět, bude zklamán. Ale sám režisér Vejdělek (Tátova Volha, Václav, Ženy v pokušení) nic takového jistě do své komedie ani nechtěl. Vypadá to, že jeho záměrem bylo potěšit, pohladit a na chvíli jen odvést pozornost od všedních starostí.

A za branami Kostky je možné přece vše.

Hodnocení: 70%

Poslední aristokratka (komedie, Česko 2019)110 minRežie: Jiří VejdělekPředloha: Evžen Boček (kniha)Scénář: Jiří VejdělekKamera: Vladimír SmutnýHrají: Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Martin Pechlát, Vojtěch Kotek, Pavel Liška, Zdeněk Piškula, Táňa Pauhofová, Zdenka Procházková, Petr Nárožný, Dana Syslová

Témata: recenze film Poslední aristokratka