Ve vile Tugendhat se natáčí film Skleněný pokoj. O čem snímek bude?

film Skleněný pokoj 5

Autor: Jan Novák, stars24.cz

7. března 2018 18:15

V brněnské funkcionalistické vile Tugendhat dnes filmaři začali natáčet snímek Skleněný pokoj na motivy stejnojmenného románu Simona Mawera. Britský spisovatel se inspiroval dramatickými událostmi 20. století i zrodem brněnského architektonického skvostu, uvedla v tiskové zprávě mediální zástupkyně producentů Uljana Donátová. Ve vile by filmaři pod vedením režiséra Julia Ševčíka měli natáčet do konce příštího týdne.

Hlavní dějovou linii tvoří fiktivní milostný příběh, který se odehrává v Brně, především pak ve vile pojmenované v knize i filmu Landauer.

Režisér Ševčík do svého nového snímku obsadil Karla Rodena i zahraniční hvězdy. Carice van Houtenovou znají diváci ze seriálu Hra o trůny, švédskou herečku Hannu Alströmovou například z britské špionážní komedie Kingsman.

Premiéru Skleněného pokoje zatím filmaři plánují na jaro 2019. Vilu včetně zahrady obsadí v několika termínových blocích, kdy bude památka zcela uzavřená pro veřejnost. Po aktuálním natáčení v ní budou od 11. do 18. června a poté od 1. do 16. července.

O případném otevření vily pro veřejnost budou provozovatelé vily informovat na webových stránkách a facebookovém profilu.

Kniha Skleněný pokoj získala v roce 2009 nominaci na prestižní Man Bookerovu cenu. V Brně na jejím základě vznikla také divadelní hra, kterou před třemi lety nasadilo na repertoár Městské divadlo v režii a dramatizaci Stanislava Moši.

Vilu manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929 a 1930 projektoval proslulý Ludwig Mies van der Rohe. V letech 2010 až 2012 vila prodělala památkovou obnovu, vrátila se do podoby z 30. let minulého století. V interiéru jsou přesné repliky původního mobiliáře. Prosklená stěna vily poskytuje výhled do zahrady a na město.

Témata: film Skleněný pokoj