Je to tady! První diváci viděli dokument o Karlu Gottovi!

Karel Gott na záběrech z filmu Karel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. září 2020 22:23

Předpremiéra dokumentu o Karlu Gottovi od režisérky Olgy Malířové Špátové dnes v pražském Slovanském domě oficiálně zahájila filmový festival Febiofest. Festivalovou cenu Kristián převzala herečka Iva Janžurová, druhý laureát, slovenský herec Milan Lasica, převzal cenu v zastoupení. Febiofest byl kvůli pandemii koronaviru přeložen ze svého původního jarního termínu. Opatření proti pandemii ovlivnila i jeho aktuální podobu, projevilo se to například menší účastí zahraničních hostů.

Festival by měl trvat do 25. září, jeho ředitel Fero Fenič však v úvodním slově připustil, že může kvůli pandemii skončit dříve.

Na červený koberec před Slovanským domem dorazili například houslista Pavel Šporcl, dokumentaristka Olga Sommerová nebo herci Pavel Trávníček a Dana Morávková. Veřejně přístupnou show provázel moderátor a herec Vlasta Korec.

Celovečerní dokumentární film Karel, který má vstoupit do českých kin 15. října, nabízí pohled do Gottova soukromí a jeho vnitřního světa. Zpěvák se v něm společně s režisérkou Špátovou ohlíží za svým životem. Režisérka film Karel natáčela v průběhu posledního roku Gottova života. Nejpopulárnější tuzemský zpěvák zemřel 1. října loňského roku.

"Nechci strašit, ale plánovaná premiéra 15. října je také ohrožena, takže je možné, že k divákům se tento film dostane až za mnoho týdnů. Vybraná hrdinská skupina diváků, kteří se nebojí a proti osudu vyrazili na Febiofest, to tak dostanou jako dárek," řekl ČTK před začátkem projekce Fenič.

Více než dvouhodinový snímek Karel obsahuje řadu málo známých archivních materiálů a znějí v něm i mnohé Gottovy hity. Během natáčení vzniklo mnoho vzácných filmových záběrů, dát snímku výslednou podobu byl proto náročný úkol. "První střih měl přes sedm hodin," podotkla Špátová.

V Cinema City Slovanský dům dnes také začala projekcí izraelské veselohry Mossad nová Soutěž komedií, o jejímž vítězi rozhodne 33 filmových fanoušků z řad veřejnosti pod vedením herečky Dany Morávkové. Slovensko-česko-irsko-rumunské drama Služebníci pak 19. září za přítomnosti režiséra Ivana Ostrochovského otevře Hlavní soutěž, v jejíž porotě zasednou režiséři Slávek Horák, Beata Parkanová a herečka Anna Polívková, jež nahradila pracovně vytíženého Jiřího Mádla. V sobotu se do Prahy chystá také Ulrich Thomsen. Dánský herec známý z mnoha skandinávských i jiných zahraničních filmů a seriálů jako Rodinná oslava, Lepší svět, Bratři či Nový papež se chce představit jako režisér společenské satiry Gutterbee.

Febiofest několika projekcemi uctí zesnulého režiséra Jiřího Menzela, s nímž se dnes lidé mohli přijít rozloučit do Rudolfina. Patří mezi ně 22. září projekce filmu Skřivánci na niti v Zahradě Savarin nebo 23. září Rozmarné léto tamtéž.

Pražskou část Febiofestu má zakončit 25. září projekce vítězných filmů Soutěže komedií a Hlavní soutěže. Regionální ozvěny by měly začít 22. září v Liberci a skončit 8. října ve Zlíně.

Témata: Karel Gott