PRCHNOU I ČEŠI? Nabarvené ptáče je v kinech

Nabarvené ptáče 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

12. září 2019 5:39

Téměř dvoutisícové publikum v největším sále pražského Kongresového centra dnes večer vidělo v české premiéře film Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

Ve čtvrtek vstoupí do tuzemských kin film Nabarvené ptáče a jeho autor, který dnes uvedl i pražskou projekci, se chystá na turné po českých kinech. Film podle stejnojmenného bestselleru Jerzyho Kosińského také čeká účast na dalších zahraničních festivalech.

Do sálu v Kongresovém centru se kvůli projekci pořizovalo nové plátno a několik dní se instalovala zvuková technika. Úvod filmu se obešel bez tradiční herecké a tvůrčí delegace. Autor filmu místo toho 20 minut děkoval těm, bez jejichž především finanční pomoci by jeho léta připravovaný a vysněný film nevznikl. Po téměř tříhodinové projekci diváci odměnili snímek desetiminutovým potleskem.

Z premiérového uvedení na slavném benátském festivalu si minulý týden film odnesl studentskou cenu udílenou za snímek, který apeluje na potřebu dodržovat práva dětí. A byť nezískal žádnou z hlavních cen, podle českých odborníků i sama účast v hlavní soutěži prestižní přehlídky je velkým úspěchem pro českou kinematografii.

Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Někteří diváci zobrazované násilí a krutost nevydrží, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Kosiński tvrdil že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti. Je zásadním textem co do reakce představivosti na události druhé světové války a holokaustu. Knihy se celosvětově prodalo 100 milionů kusů.

Témata: Nabarvené ptáče Jitka Čvančarová