Křišťálový glóbus si z Varů odveze bulharsko-řecký Otec! Češi skončili s prázdnou!

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. července 2019 20:26

V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil bulharsko-řecký film Otec. Natočili ho Kristina Grozevová a Petar Valčanov a dnes za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzali Křišťálový glóbus. Cenu tvůrcům, kteří jsou partneři i v životě, předal prezident festivalu Jiří Bartoška a americká herečka Patricia Clarksonová, oceněná na festivalu Křišťálovým glóbem za mimořádný přínos světové kinematografii.

Intimní rodinné drama vypráví o nelehkém hledání cesty k těm nejbližším, v němž nechybí pečlivě vystavěné absurdní či komické situace, charakteristické pro rukopis této bulharské tvůrčí dvojice.

S Velkou cenou festivalu je spojena odměna 25.000 dolarů (asi 564.000 korun), která patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Vítězný snímek vypráví o Vasilovi, kterému zemřela manželka. Na pohřbu jed​na z účastnic prohlásí, že jí zemřelá volala na mobil, a Vasil se rozhodne vyhledat pomoc známého senzibila, aby mohl se svou ženou navázat kontakt. Syn Pavel se ho snaží přivést k rozumu, otec ale zarputile trvá na svém. Grozevová s Valčanovem mají za sebou už mezinárodně úspěšné snímky Lekce a Sláva.

Zvláštní cenu poroty dostal film Lara mladého německého režiséra Jana-Ole Gerstera, herečka Corinna Harfouchová si odnáší za účinkování v tomto filmu Cenu za ženský herecký výkon. Cenu za režii má belgický režisér Tim Mielants za režii filmu Patrick. Cena za mužský herecký výkon putuje k Milanu Ondríkovi za roli ve filmu Budiž světlo slovenského režiséra Marko Škopa. Snímek vznikl ve slovensko-české koprodukci a byl tak jedinou stopou české kinematografie v hlavní soutěži.

Diváci svou cenu na festivalu dali dokumentu o Jiřím Suchém, který natočila Olga Sommerová. Poděkovala festivalu i divákům za podporu dokumentárního filmu. Na druhém místě v divácké oblibě byl další dokument, snímek Forman vs. Forman Heleny Třeštíkové.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostala při závěrečním ceremoniálu festivalu ve Varech americká herečka Patricia Clarksonová. Přidala se tak k letošní první držitelce této ceny a jak říká své přítelkyni Julianne Mooreové, která sošku dostala v úvodu 54. ročníku filmové přehlídky. Clarksonová je známá v poslední době především ze seriálu Ostré předměty, za účinkování v něm dostala Zlatý glóbus.

Dojatá herečka pozdravila dnes večer publikum česky Ahoj a nadšeně děkovala pořadatelům i divákům. Uvedla, že ve Varech je nadšená a nejraději by neodjížděla, jen by poslala pro svého psa a zůstala.

Při setkání s novináři ve Varech si současný boom produkce televizních seriálů pochvalovala, říkala, že dávají velké příležitosti herečkám středního věku. Clarksonová má ráda nezávislý film a je jeho dlouholetou oporou. Přestože později hrála i ve velkých produkcích, a jak říká, má ráda ten luxus mít svůj vlastní herecký karavan, na nezávislý film nedá dopustit. I proto, že podle ní také "tím nejlepším způsobem" oslavoval ženy.

Clarksonová debutovala ve filmu již coby respektovaná divadelní herečka. V roce 1988 vytvořila hlavní roli po boku Clinta Eastwooda jako Drsného Harryho v kriminálce Sázka na smrt.

Za účinkování v sérii v žánru černé komedie Odpočívej v pokoji získala dvakrát cenu Emmy pro nejlepší hostující herečku. Spolupracovala s režiséry jako Lars von Trier, s nímž natočila snímek Dogville, Woody Allen - Vicky Cristina Barcelona nebo Martin Scorsese - Prokletý ostrov. Diváckou popularitu umocnila právě Zlatým Glóbem oceněná role Adory v televizní sérii Ostré předměty. Objevila se také v 11 epizodách dalšího seriálového hitu Dům z karet.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Křišťálový glóbus