V Los Angeles měl světovou premiéru další díl Star Wars

film Star Wars: Poslední z Jediů 8

Autor: stars24.cz

11. prosince 2017 2:39

Příchodem stormtrooperů, elitních jednotek v červených uniformách, robotů a hlavních protagonistů začala v sobotu v Los Angeles světová premiéra osmého dílu hvězdné ságy Star Wars, nyní s podtitulem Poslední z Jediů.

Na červeném koberci se divákům předvedli nejznámější droidi oblíbené filmové série C-3PO, R2-D2 a BB-8. V prostoru, kde se filmové hvězdy fotografovaly a poskytovaly rozhovory novinářům, se pak tyčil obrovský model útočného vozidla, které diváci z dřívějších filmů velmi dobře znají.

S nadšením uvítali fanoušci, kteří se na oslavu premiéry sešli před kinem, i hlavní protagonisty, mezi nimi Daisy Ridleyovou, která hraje postavu Rey, nebo Johna Boyegu, jenž ztvárnil zběha z jednotek stormtrooperů Finna, či Adama Drivera, filmového syna Hana Sola a princezny Leiy. Po červeném koberci prošel i Andy Serkis, známý díky postavě hobita Gluma v trilogiích Pán prstenů a Hobit, který se v hvězdné sérii objevil poprvé až v sedmém díle z roku 2015, Star Wars: Síla se probouzí. Žádný z protagonistů ale neprozradil nic o obsahu nejnovějšího pokračování filmové ságy.

"Nechám vás, abyste to zjistil sám," řekl jednomu z novinářů pídícímu se po ději herec Anthony Daniels, který hraje robota humanoidního vzhledu C-3PO.

Podle agentury Reuters je hlavním tématem nejnovějšího dílu bitva o nalezení rovnováhy v Síle, nadpřirozené energii procházející galaxií. Na plátna se vrací jedna z postav Luke Skywalker (Mark Hamill), který se v předchozím díle z roku 2015 objevil jen krátce, a také princezna Leia v podání již zesnulé herečky Carrie Fisherové.

Povstalci nadále bojují proti Nejvyššímu vůdci Snokovi, jenž se snaží ovládnout galaxii. A odvážná Rey se mezitím snaží přesvědčit Skywalkera, aby se k rebelům přidal a vnesl naději do boje proti vládě tyrana.

Návštěvníci kin nebudou ani tentokrát ochuzeni o vesmírné střety, pozemní bitvy mechanizovaných armád a souboje se světelnými meči. Těšit se mohou i na několik nových postav, jako například malá chlupatá stvoření podobná ptákům, která obývají ostrov, kam se Skywalker uchýlil.

Nový film, v pořadí již osmý, je se stopáží 152 minut vůbec nejdelším z celé hvězdné série.

První promítání i samotný snímek byly podle agentury Reuters zasvěceny zesnulé Fisherové. "Chci věnovat dnešní večer Carrie, která tam nahoře na mě právě pozdvihuje ukazováček a říká: 'Sakra Riane, neopovažuj se udělat z dnešního večera projev úcty'," řekl na úvod promítání scenárista a režisér filmu Rian Johnson.

Oficiální recenze se objeví až za několik dní. Podle novinářů a dalších lidí, kteří se premiérového promítání zúčastnili, však Poslední z Jediů připravil pro věrné fanoušky dobrodružství, které se od ságy očekává, vezme je však i na nová, neznámá místa. Podle režiséra Jamese Mangolda je film senzační a nepředvídatelnou kapitolu skvělé filmové ságy a producent Adam F. Goldberg napsal, že snímek ho vrátil zpět do dětských let.

Do českých kin bude film Star Wars: Poslední z Jediů uveden 14. prosince.

Témata: Star Wars film Star Wars: Poslední z Jediů Los Angeles USA