Další "exploze" kolem Černobylu! Vinna je CIA, chtějí tvrdit Rusové v novém filmu

Černobyl 10

Autor: stars24.cz, ČTK

8. června 2019 6:02

Dramatická pětidílná minisérie Černobyl společnosti HBO má mít ruskou konkurenci, podle agentury RBK seriál o katastrofě na černobylské jaderné elektrárně z roku 1986 točí televize NTV s finanční podporou ruského ministerstva kultury.

Podle scénáře, do něhož údajně RBK nahlédla, se ve filmu o černobylskou elektrárnu zajímá americká tajná služba CIA, jejíhož agenta hledá důstojník sovětské kontrarozvědky.

Ruský seriál se připravuje od roku 2014, kdy dostal ministerský grant ve výši 30 milionů rublů (kolem deseti milionů korun), uvádějí ruská média. Původní plán, že se do kin dostane v prosinci 2016, tvůrcům nevyšel, podle RBK by se tak snad mělo stát letos. Natáčelo se v sousedním Bělorusku.

Hlavním hrdinou snímku je podplukovník sovětské rozvědky Andrej Nikolajev, kterého KGB vyslala do města Pripjať nedaleko elektrárny k plnění kontrašpionážního úkolu. Předmětem jeho zájmu je agent americké tajné služby CIA Albert Lenc. Podle RBK chce Lenc vyhodit elektrárnu do povětří a Nikolajev mu v tom má zabránit.

Verze HBO se v Rusku setkala s nejednoznačným přijetím. Řada médií má vůči filmu výhrady, ministr kultury Vladimir Medinskij ale snímek vcelku pochválil. "Mysleli jsme, že to bude horší," řekl agentuře Interfax. Tvůrci prokázali "úctu k prostým lidem, k jejich hrdinství a obětavosti," řekl ministr. Jeden z přeživších likvidátorů havárie Lev Bočarov ale redakci serveru RG řekl, že "pravdy je ve filmu málo".

Témata: Černobyl film Černobyl